Genetikai hegeket viselnek az elefántfókák

Nem egy állatfaj szenvedte el a tömeges vadászat hatásait, ez különösen igaz a cetek és a fókák esetében, amelyeket a kőolaj előtti időkben a hájuk miatt, illetve a prémjükért vadásztak elődeink. Az ilyen tömeges pusztulással járó események az állatok genetikai összetételében nyomokat hagynak, a lecsökkent létszám (populációs palacknyak) miatt. Egy új, a brit Yorki Egyetem kutatója vezette vizsgálatban felmérték, hogy ma mi látható ezekből a korábbi eseményekből.

Az északi elefántfóka (Mirounga angustirostris) állománya mára 225 ezerre nőtt, ám a 19. században majdnem sikerült teljesen kiirtani őket, a 20. század kezdetére alig 25 egyed maradt életben. Ez a rendkívül alacsony egyedszám azzal is járt, hogy a fóka számos fontos gént elveszített, olyanokat, amelyek az egészségükre is hatással vannak.

A kutatók az északi elefántfókák génállományában bekövetkezett változásokat összehasonlították az antarktiszi rokon, a déli elefántfóka génállományával. A déli faj nem élt át olyan mészárlást, így olyan palacknyak helyzetet sem, mint az északi faj, és így a génállományán sem látszik efféle veszteség.

Békésen szunikéló elefántfókák
Forrás: inaturalist

A kutatás ékes bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy egy faj drámai létszámcsökkenése miféle hosszú távú, a túlélést is veszélyeztető hatással járhat. „Az északi elefántfóka igencsak lecsökkent genetikai sokfélesége, a pozitív hatású génváltozatok elvesztése miatt könnyen lehet, hogy a faj nem tud majd alkalmazkodni a környezet változásaihoz, beleértve az emberi okú klímaváltozást, a faj élőhelyének átalakulását, de talán még az olyan természetes eseményekhez sem, mint egy betegség” – magyarázta Kanchon Dasmahapatra professzor, a kutatás egyik vezetője.

Az állomány minden egyes tagjának vannak ártalmas génváltozatai, ám ezek hosszú távú hatásait még nem ismerjük. Szerencsére egyelőre nem tapasztaltak beltenyészethez köthető, romló egészségre utaló jeleket – a beltenyészet során a genetikai hibák halmozódása súlyos következményekhez vezet. A kutatók szerint elképzelhető, hogy ez azért lehetséges, mert talán a drámai egyedszámcsökkenés során a káros génváltozatok egy része is odaveszett.

Landy-Gyebnár Mónika

The post Genetikai hegeket viselnek az elefántfókák first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed