Dél-koreai írónő kapja idén az irodalmi Nobel-díjat

A héten ismertették az idei tudományos, illetve irodalmi Nobel-díjazottakat, október 7-én, hétfőn orvosi kategóriában Victor Ambros és Gary Ruvkun, kedden fizikában John Hopfield és Geoffrey Hinton, majd szerdán kémiában David Baker, valamint Demis Hassabis és John Jumper nyert.

Csütörtökön irodalmi kategóriában hirdettek eredményt, az elismerés idén a dél-koreai Han Kangé lesz.

A szerző intenzív, a történelmi traumákkal szembenéző és az emberi élet törékenységét feltáró költői prózájáért részesül a díjban.

Az 53 éves koreai írónőnek eddig nyolc regénye jelent meg, de versesköteteket is kiadatott. A Nobel Bizottság szerint a szerző egyedülálló módon van tudatában a test és a lélek, illetve az élők és a holtak közötti összefüggéseknek, költői és kísérletező stílusával pedig a kortárs próza megújítójává vált.

BREAKING NEWS
The 2024 #NobelPrize in Literature is awarded to the South Korean author Han Kang “for her intense poetic prose that confronts historical traumas and exposes the fragility of human life.” pic.twitter.com/dAQiXnm11z

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 10, 2024

Az idei Nobel-szezon október 11-én a Nobel-békedíjjal folytatódik, majd október 14-én a közgazdasági kategóriával zárul.

The post Dél-koreai írónő kapja idén az irodalmi Nobel-díjat first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed