A téli és őszi gyümölcsök magas tápanyagtartalommal bírnak – körtés szőlősaláta és banános narancssaláta

Napjainkban egész évben sok-sok gyümölcs áll a rendelkezésünkre, és olyan sok tápanyagot tartalmaznak, amellyel fedezni tudjuk a szervezetünk ásványianyag- és vitaminigényét. A téli gyümölcsök az egészségi állapotra is kedvezően hatnak. Mutatjuk is, hogy milyen pozitív hatásai vannak ezeknek a gyümölcsöknek!

A téli gyümölcsök gazdag forrásai a C-vitaminnak, amely egy antioxidáns vitamin. Az aszkorbinsav az agy, a bőr, a szív egészségének is jót tesz, és az immunrendszert is megtámogatja.

A téli gyümölcsök segíthetnek a fertőzések kockázatainak csökkentésében, ugyanis tele vannak antioxidánsokkal, és baktériumellenes hatással rendelkeznek, ami védelmet jelenthet például a légúti és a hólyagfertőzésekkel szemben.

Az áfonya és a gránátalma antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek. Segítik a kötőszövetek gyorsabb gyógyulását, illetve csillapítják az ízületi fájdalmakat és a gyorsabb sebgyógyulást is elősegítik.

Nemcsak a nyári, hanem a téli gyümölcsök is segíthetnek a fogyásban. Mivel a legtöbb téli gyümölcsnek magas a víztartalma és csak alacsony a kalóriatartalma, illetve sok rostot tartalmaz, így a fogyásban is számíthatunk ezekre a gyümölcsökre.

A téli gyümölcsök közül akad néhány olyan is, amely megemeli a szervezetben a citrátszintet, ami pedig csökkenti a vesekő kialakulásának esélyeit.

Még a csontokat is segítenek megerősíteni egyes téli gyümölcsök, hiszen gazdag forrásai a káliumnak és a C-vitaminnak. Igaz, még másfajta tápanyagra is szükségük van a csontjainknak, de a téli gyümölcsök is nyújthatnak némi támogatást.

Egyes téli gyümölcsök a szív- és érrendszert is megtámogatják. Például a kivi és a gránátalma csökkentik a koleszterinszintet és a szisztolés vérnyomást, ami sokat segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Nagyon sok téli gyümölcs tartalmaz polifenolokat és flavonoidokat, amelyek pozitívan hatnak az agy működésére, és segítenek a kognitív hanyatlás megelőzésében.

A téli gyümölcsök is gazdag forrásai a rostoknak, amelyek jó bél- és emésztési egészséget tudnak biztosítani. A rost segít a székrekedés megakadályozásában, csökkenti a koleszterinszintet és részt vesz a bélflóra egyensúlyának megteremtésében.

Az őszi és téli gyümölcsökből is remek salátákat készíthetünk, most két nagyszerű receptet mutatunk be.

Körtés szőlősaláta hozzávalói:

• 20 dkg szőlő,
• 2 db nagyobb körte,
• 1 citrom,
• 2 kivi,
• 2 evőkanál méz,
• 1 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése:

Mossuk meg a szőlőt és a körtét. A szőlőszemeket szedjük le a fürtről, majd tegyük egy tálba. Ehhez adjuk hozzá a meghámozott és a vékonyan felszeletelt körtéket, illetve a meghámozott és kisebb darabokra vágott kivit. Keverjük el az olívaolajat és a mézet, végül adjuk a salátánkhoz.

Narancsos banánsaláta hozzávalói:

• 1 kisebb ananász,
• 2 alma,
• 2 kivi,
• 1 narancs,
• 4 mandarin,
• 2 banán,
• citromlé,
• méz.

Elkészítése:

Készítsük elő a gyümölcsöket, és mindegyiket vékonyan szeleteljük fel, majd keverjük össze egy salátástálban. Keverjük el a mézet és a citromlevet, és adjuk a salátánkhoz. Ez egy igazi vitaminbomba az őszi és a téli szezonban.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed