Csontokat rejtett a felújítás alatt álló pince

Ókori és középkori sírokat találtak a Párizs közelében fekvő Corbeil-Essonnes-ben, egy pince felújítása közben – számol be a Live Science. A legkorábbi nyughelyek a 3. századból, a késő római korból származnak, de előkerültek Meroving-kori (5-8. századi) szarkofágok is. A legújabb sír 10. századi lehet.

A területen egykor egy 7. századi kápolna állt, amelyet állítólag egy korábbi szentély helyén építettek fel. A régebbi sírok meglepték a kutatókat, úgy tűnik, a területet legalább 700 éven át használták temetkezésre.

Az otthon tulajdonosa 2023 végén találta meg az első csontokat, az Archaeodunum régészeti cég munkatársai azóta egy 52 négyzetméteres területet tártak fel, ahol 38 sír került elő. Korai középkori nyughelyeket találtak már korábban is a közelben, de a kápolna nyomai nem kerültek elő, ez az első alkalom, amikor annak temetőjét tanulmányozhatják.

A legtöbb sír párhuzamos sorokban van, a tíz Meroving-kori holttest a korszakra jellemző gipszszarkofágban feküdt. Ezek egymás mellett, legyező alakban voltak elhelyezve, az egyiket egy mára szétesett, díszített kőtömb fedte.

A csontvázakat laboratóriumba szállították további elemzésre, az eredményekből az elhunytak nemét, korát és életkörülményeit, például étrendjüket is meghatározhatják. A lelőhely segíthet jobban megérteni, hogy milyen népesség élt a környéken a periódusban.

The post Csontokat rejtett a felújítás alatt álló pince first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed