Rejtélyes hajóroncsot találtak egy lengyel folyóban

Rátaláltak egy csaknem 140 éves hadihajó roncsára Lengyelország egyik városában – számolt be róla a Heritage Daily. A Hetman Żółkiewski nevű jármű maradványait a Narew és a Visztula folyók találkozásánál fedezték fel, a Modlin erőd lábánál, október 5-én.

A gőzhajót még 1887-ben építették, Varsóban. Eredetileg a Henryk nevet viselte, és utasszállítónak szánták, végül azonban a lengyel haditengerészetnél kötött ki. Ekkor kapta új nevét, Stanisław Żółkiewski lengyel hadvezérről.

A Hetman Żółkiewski részt vett az 1920-as kijevi offenzívában is, amelynek célja az volt, hogy felszabadítsák a Szovjet-Oroszország által megszállt ukrán területeket. A lengyel–szovjet háború lezárta után pedig a Visztula folyón teljesített szolgálatot vontatóhajóként, de az rejtély, hogy miként süllyedt el.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy a hajó legénysége szándékosan süllyesztette el a Hetman Żółkiewskit Lengyelország 1939-es megszállása alatt, hogy a jármű ne juthasson a németek kezére. Ezt az elméletet erősíti, hogy az ekkoriban a Modlin erődben szolgáló katonák közül többen is beszámoltak haditengerészeti eszközök szándékos elsüllyesztéséről a környéken.

Kapcsolódó
Szellemhajóra bukkantak a tenger mélyén
Ez volt az egyetlen hadihajó, amely a második világháborúban mindkét oldalon harcolt.

The post Rejtélyes hajóroncsot találtak egy lengyel folyóban first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed