Veszélyes lódarázs terjed Magyarország határában

Szlovákiában is felbukkant a veszélyes ázsiai lódarázs (Vespa velutina nigrithorax) – derül ki Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) közleményéből. iEz az inváziós faj komoly kockázatot jelent a méhállományokra, a biológiai sokféleségre és a lakosságra is.

Az ázsiai lódarazsak 2004-ben jelentek meg Európában, azóta pedig Franciaországból kiindulva folyamatosan terjeszkednek. Legutóbb Szlovákiában tűntek fel, idén szeptember 28-án, a magyar határtól mindössze 45 kilométerre. A rovarokat Palárikovóban (Tótmegyer) figyelte meg Dr. Dušan Senko botanikus a kertjében. Az értesített szakértők további egyedeket észleltek 400 méterrel távolabb, ahol ázsiai lódarazsak borostyánon vadásztak rovarokra.

A felfedezés komoly aggodalomra ad okot, hiszen Szlovákia éghajlata és élőhelyei kedvezőek az ázsiai lódarázs számára, így fennáll a veszélye a gyors elszaporodásnak. Emellett arra is nagy esély van, hogy léteznek további, még nem észlelt populációk Szlovákiában, vagy akár Magyarországon is.

A MATE szakemberei a szlovák kollégáikkal együtt hamar nekiláttak a darázsfészek felkutatásának, ez ugyanis fontos lépés a rovarok terjedésének megfékezéséhez. Ehhez jeladót rögzítettek egy lódarázsra, amellyel nyomon követték az állatot egészen a fészkéig követniük. A fészket a kirendelt tűzoltók eltávolították.

Egy másik jeladóval ellátott darázs azonban teljesen másik irányba indult, ami azt jelenti, hogy több fészek is lehet már az érintett területen. A másik fészket azonban nem sikerült megtalálniuk a szakértőknek.

Magyarországon egyébként 2023 augusztusában már észlelték az ázsiai lódarazsat, ám jelenleg nincs megerősített információnk újabb megjelenésről.

Kapcsolódó
Ázsiai lódarazsak gyilkolják az európai méheket
Az inváziós rovarok döbbenetes ütemben pusztítják mézelő méheinket, ezzel veszélybe sodorva az európai méztermelést és a biodiverzitást is.

The post Veszélyes lódarázs terjed Magyarország határában first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed