Az amerikaiakat egyre jobban aggasztja az oroszok és Észak-Korea együttműködése

Az Egyesült Államokat és szövetségeseit egyre jobban nyugtalanítja Észak-Korea nukleáris fegyverkezése és fenyegető retorikája, valamint az Oroszországnak nyújtott háborús segítsége – közölte szerdán Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes.

Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok szerdán bejelentette, hogy nyolc másik nyugati országgal együttműködve létrehoztak egy, az ENSZ Biztonságtechnikai Tanácsának helyébe lépő, Észak-Korea nukleáris rakétafejlesztési programjának megfékezését célzó szankciók ellenőrzésével megbízott testületet.

A diplomaták találkozót egy nappal az után tartották, hogy kedden Észak-Korea felrobbantotta a kommunista államot Dél-Koreával összekötő utakat a határ menti demilitarizált övezet ellenőrzése alatt álló részén.

A két Korea közötti feszültség 2022 óta egyre csak nőtt, amikor is Kim Dzsongun észak-koreai vezető stratégiai és partnerségi megállapodást írt alá Oroszországgal, melynek következtében az ország tovább növelhette saját fegyverarzenálját.

Oroszország március végén megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) Észak-Korea, illetve annak atom- és ballisztikusrakéta-programja elleni szankciók ellenőrzéséért felelős szakértői testület mandátumának meghosszabbítását.

Oroszország visszautasította az Egyesült Államok és szövetségesei azon vádjait, mely szerint a vétóval kívánja leplezni az ukrajnai háborúhoz Phenjantól vásárolt fegyvereket és rakétákat.

Campbell szerint vannak arra utaló jelek, hogy Észak-Korea katonai és fegyveres segítséget nyújt Oroszországnak az Ukrajnával vívott háborújához, ami szerinte „tovább fokozza Európa instabilitását”.

Az ukrán média hónap eleji beszámolója szerint hat észak-koreai katona is volt azok között, akik október 3-án Donyeck megye orosz megszállás alatt álló részén haltak meg ukrán rakétacsapásban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a részletek közlése nélkül azt, állította, hogy Észak-Korea katonákkal segíti Oroszországot a háborúban. Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes nem erősítette meg az ukrán média állításait.

(MTI)

The post Az amerikaiakat egyre jobban aggasztja az oroszok és Észak-Korea együttműködése first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed