A gekkók fülében hatodik érzék is található

A Marylandi Egyetem kutatói számoltak be a gekkók különleges képességéről a Current Biology folyóiratban, a hallást kiegészítő érzék megkönnyíti az állat eligazodását a környezetében. Míg a fül a levegőben terjedő rezgéseket észleli, az újonnan feltért érzékszerv a talajban vagy a vízben terjedőt. (A vízben vagy a talajban a magasabb frekvenciájú hangok hamar elnyelődnek egyébként.) Könnyen lehet, hogy ez az eddig fel nem ismert hallástípus más hüllőkben is jelen van, a kétéltűek és a halak esetében már régóta tudunk róla.

„A kutatásunk arról árulkodik, hogy a hallószervek a halaktól kezdődően a szárazföldi állatokig, beleértve az embert, miként alakulhattak ki” – mondta Catherine Carr professzor, a kutatás egyik résztvevője.

A szervecske a gekkó fülében az 50-200 hertz közti frekvenciákat érzékeli, ez kb. az otthoni hifirendszer basszusainak felel meg, és ez jóval alacsonyabb hangtartomány, mint amit egyébként a fülén át hallani képes a gekkó. A kutatók úgy gondolják, hogy e mély hangok a hüllők számára valamiféle kommunikációs csatornát is jelenthetnek. Sok gyíkról és kígyóról az volt az elterjedt nézet, hogy „süketnémák”, ez az érzékszerv viszont cáfolja ezt az elképzelést.

A hallószervek a vízben élő halakban még egészen másképp kellett működjenek, mint a szárazföldre lépő állatokban azután. A felfedezés arra utal, hogy ez az átalakulás jóval komplexebb, több lépésből álló lehetett, mígnem elvezetett a szárazföldi állatokra ma jellemző hallásig. Bár a szerv nem kapcsolódik az emberhez, azért lehet a meglétének hatására következtetni emberi tapasztalatok alapján is.

„Amikor egy élő rock koncerten van az ember, az olyan hangos, hogy az egész testünk és a fejünk is vibrál a hangoktól” – mondta Carr. „Az ember nemcsak hallja, hanem érzi is a zenét. Ez arra utal, hogy az emberi egyensúlyszervet stimulálja egy hangos koncert, vagyis a hallásunk és az egyensúlyérzékük szorosan összekapcsolódhatnak.”

A kutatók szeretnének továbbmenni az emlősök képviselői felé is, és különösen a hallás-egyensúlyzavar problémakörét érintő további kutatásokat végezni.

Landy-Gyebnár Mónika

The post A gekkók fülében hatodik érzék is található first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed