Több száz milliárdnyi állampapírtól válhatnak meg a nyugdíj-megtakarításokat kezelő alapok

Még a legvagyonosabbak tartozó pénztártagok átlagos 8,5 millió forintos megtakarítása sem tűnik önmagában elégségesnek a lakásvásárláshoz, de nem lesz jó az államnak sem, ha a pénztárak eladják az állampapírjaikat, ami a hozamok emelkedésével járhat. 

Mi történt? A magyarországi alapkezelők arra figyelmeztetnek, hogy a nyugdíjpénztári megtakarítások lakáscélú felhasználása hosszú távon negatív hatással van a magyar gazdaságra, az államra és polgáraira is – derül ki a hazai alap- és vagyonkezelő szakmát képviselő Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) elnökségének közleményéből.

Miért? A BAMOSZ közleménye szerint az önkéntes nyugdíjpénztárakban felhalmozott megtakarítások összege 2100 milliárd forint körüli. Ez 1,1 millió pénztártag felhalmozott vagyona, átlagosan tehát 1,9 millió forint megtakarítás jut egy pénztártagra. A pénztárakban sok a szinte nulla vagyonnal rendelkező nem fizető tag, ezért valójában a megtakarítással rendelkezők átlagos vagyona körülbelül 3 millió forint. Ez az összeg a mai ingatlan-árak mellett vásárlására nem elég, még hitel mellett önerőként sem.

Mi lehet akkor a következmény? Lakást, lakhatást ugyan nem vehetnek ekkora összegből a takarékosok, ám a nyugdíj megtakarítások elfogyasztása hiányozni fog a pénztártagoknak, amikor ki kellene egészíteni az öregségi ellátásukat. A ráadásul BAMOSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy a hazai nyugdíjpénztárak befektetései között jelentős súlyt képviselnek a magyar állampapírok és a vállalati kötvények, de felülreprezentáltak a hazai részvények is, és mellettük megtalálhatóak az ingatlan alapok és a közvetlen ingatlanbefektetések is. Becsléseik szerint

a pénztárak befektetéseinek többsége (jóval 50 százalék feletti arányban) hazai eszközökben van. Minden tőkekivonás a pénztárakból azt fogja eredményezni, hogy el kell adni ezeket az eszközöket, így a becslések szerint több száz milliárd forintnyi magyar értékpapírt kell likvidálnia az alapkezelőknek 2025-ben.

A BAMOSZ szerint a javaslat leginkább a rövid távú fogyasztás élénkítésére alkalmas, amely növelheti költségvetés áfa bevételét 2025-ben, de ennél sokkal fontosabb a magyar gazdaságra, az államra és polgáraira gyakorolt hosszú távú negatív hatása.

Több ebből

Az ingatlanpiacon ez most inkább egy ciklus végének látszik, mint az elejének
Minek neked nyugdíj, ha második lakás és választási osztogatás is lehet belőle?

The post Több száz milliárdnyi állampapírtól válhatnak meg a nyugdíj-megtakarításokat kezelő alapok appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed