Zsiday: amíg nincs verseny, addig nemhogy Ausztriát, de Lengyelországot sem fogjuk utolérni

Egy-két éves távon fel lehet pörgetni a gazdaságot, akár még az áhított 3–6 százalékos sávba is, de hosszabb távon a mai magyar struktúrában szinte lehetetlen – állítja a sztáralapkezelő.

Mi történt? Az elmúlt 15 évben Magyarországon a munkaerő termelékenysége csupán körülbelül évi 1 százalékkal nőtt, ami borzasztóan kevés – írja blogbejegyzésében a Citadella alapkezelője, Zsiday Viktor befektetési szakember. Szerinte számos oka van ennek, de ha csak egyet, a legfontosabbat kellene kiemelnie, akkor a verseny hiánya lenne az. 

Miért? Zsiday úgy látja:

A magyar kormány számos módon, jellemzően nehezen kiszámíthatóan, ad hoc jelleggel avatkozik be a piacba, ami rendkívül megnehezíti a normális működést (egy nap alatt változó, időnként visszamenőleges vagy azonnal bevezetendő szabályozások, különadók stb.).

A hazai intézményrendszer függetlensége és gyorsasága is gyakran megkérdőjelezhető. Független, szakszerűen és gyorsan működő intézmények nélkül nincs jól működő piacgazdaság.

Bizonyos szektorokban csak néhány, jellemzően államközeli szereplő van, ide betörni szinte lehetetlen.

Más szektorokban a kormányzat egyes szereplőket támogat, másokat büntet, jellemzően a hatékonyabbaktól elvéve és a kevésbé versenyképesek felé átcsoportosítva.

A gazdaság szereplői számára az EU-s és állami források megszerzésére optimalizálás gyakran jóval jövedelmezőbb, mint a piaci versenyben helytállni, ez nyilván torzítja számukra az ösztönzőket.

A gazdaságpolitika bizonyos elemei is a hatékonyság növelése helyett a gyengén működő szereplők kisegítésére irányulnak. Kiváló példa szerinte a forint állandó leértékelgetése, ami rövid távon segít az exportőrökön, de hosszú távon káros.

Mi várható? Zsiday szerint kérdés, hogy ezekben a tényezőkben várható-e változás a következő években. Amennyiben nem, akkor szerinte nem elvárható, és nem is reális, hogy a munkaerő termelékenysége a múltbéli 1 százaléknál nagyobb ütemben nőjön. Egy-két éves távon fel lehet pörgetni a gazdaságot, akár még az áhított 3–6 százalékos sávba is, de hosszabb távon ebben a struktúrában szinte lehetetlen – összegezte. Mint fogalmazott,

amíg a fenti problémákat nem kezeljük, és nem lesz valódi piaci verseny Magyarországon, addig nemhogy Ausztriát, de Lengyelországot sem fogjuk utolérni.

Több ebből

Az ingatlanpiacon ez most inkább egy ciklus végének látszik, mint az elejének

The post Zsiday: amíg nincs verseny, addig nemhogy Ausztriát, de Lengyelországot sem fogjuk utolérni appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed