Tovább harcolnak a mátrai patakot elterelő vandálokkal

Ismét elterelték a mátrai patakot – írta a Turista Magazin.

A Mátrafüred közelében található Ördög-forrás népszerű turistacélpont, ahol hangulatos pihenőhely várja a természet szerelmeseit. Korábban a Sokszínű vidék írt arról, hogy a mátrai patak mentén, a kedvelt pihenőhely közelében vettek észre szokatlan dolgot a természetvédők. Valakik a patakot egy övcsatorna segítségével éveken át elterelték.

Az elterelés miatt a patak vízhozamának egy része nem az eredeti mederben, hanem az övcsatornán haladt keresztül, teljesen céltalanul. A csatorna nagyjából száz métert megtéve véget ért, miközben a víz kisebb ágakra szakadva a meredek oldalban visszatért a patakba, illetve a pihenőhely és a forrás környékét alkalmanként járhatatlanná tette.

A Bükki Nemzeti Park munkatársai először visszaállították az eredeti állapotot, remélve, hogy csak gyerekek játszottak a területen. Később azt észlelték, hogy valaki újra elgátolta a főágat. Miután ez többször megismétlődött, kitettek egy táblát is, ami felhívja a figyelmet arra, hogy a patak élővilágának rosszat tesz az elterelés.

Az Egererdő Zrt. beleegyezésével a természetvédők betonba ágyazott kövekkel zárták el a mellékágat, de meglepetésükre a betont valaki vésővel feltörte, és a vizet újra kiterelte a mederből.

bnpi.hu

Veszélyben a folyami rákok

A természetvédők október első napjaiban szembesültek azzal, hogy az övcsatorna elzárására szolgáló kövek egymásra rakva hevernek a parton, és a víz egy része ismét a mellékágba tart. A mellékág mentén látható, hogy száz méter után a keskeny csatornában már nincs víz, a patak vakon végződik. Ez azért nagy gond, mert azok a vízi állatok, amelyek az elágazásban a mellékág felé indulnak, előbb-utóbb zsákutcába jutnak.

Van két átvágás, ahol az övcsatornából a víz egy része meredek tereplépcsőkön le tud csorogni a patakba. Ám a folyami rákok számára nagy kihívás visszajutni a főágba. A bolharákok és más hasonló kis parányok számára pedig ez lehetetlen küldetés.

bnpi.hu

A víznek a patakban van a helye

A patak mellett futó csatornának régen volt szerepe, többletvizet vitt a másik patak mellett működő kallómalomhoz. Ezért a Csatorna-patak melletti övcsatorna lényegében egy ipartörténeti emlék, de aki abba jelenleg vizet terel, az a patak élővilágát veszélyezteti.

A víznek a patakban van a helye, és nem azon kívül. Az elmúlt évtizedben azt látjuk, hogy fokozatosan száradnak ki a kisvízfolyásaink. (…) Ez pedig komoly stresszt jelent a patak élőlényei számára. A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a kisvízfolyások élővilága elég jól helyre tud állni egy-egy nyári kiszáradás után, de ha túl sokszor ismétlődnek ezek az időszakok, akkor az már túl nagy sokkot jelent, és az élővilág nem tud regenerálódni. Ilyenkor minden csepp víz számít, és ha valaki mindezek mellett még el is tereli a patakot, azzal komoly veszélybe sodorja annak élővilágát

– összegezte a portálnak Magos Gábor, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője, aki azt is kérte, hogy úgy töltsünk időt a természetben, hogy a lehető legkisebb nyomot hagyjuk magunk után.

Kapcsolódó
Veszélyben a magyarországi hegyi patakok
A magyarországi hegyi patakok felét veszélyezteti az ideiglenes kiszáradás a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) vizsgálata szerint.

The post Tovább harcolnak a mátrai patakot elterelő vandálokkal first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed