Miért jó nekünk a művészetterápia?

A művészetterápiának nagyon sok előnye létezik. Évezredek óta jelen van számos kultúrában, és használják a stressz enyhítésére és a szorongás oldására. A művészetterápia az 1940-es évek óta létezik. Ezt a típusú terápiát napjainkban gyakran kombinálják úgynevezett beszélgetésterápiával. Ez a kettő együttesen csökkenti a stresszt és a betegségek kockázatait, illetve segít felszínre hozni az elfojtott érzelmeket. A művészetterápia hatékony módja lehet a mentális és fizikai állapotok kezelésére, legyen szó étkezési zavarról, depresszióról, függőségről vagy demenciáról.

A művészetterápia sok egészségi probléma és más állapot természetes kezelését segítheti elő: depresszió, szorongás, fóbiák, krónikus fájdalom, szenvedélybetegségek, gyász, veszteség, figyelemzavar, étkezési zavar, skizofrénia.

A tanulmányok szerint a művészetterápia segíthet megbirkózni a krónikus stresszel, segíthet ezeknek az embereknek feldolgozni és kifejezni az érzéseiket, azokat is, amelyek mélyen el vannak temetve bennük, illetve amelyeket figyelmen kívül hagytak. A tanulmányok azt mutatják, hogy a művészetterápia nemcsak a stressz-szintet csökkenti, hanem a terápián részt vevők sokkal jobb stresszkezelési stratégiákat sajátítanak el a terápiának köszönhetően.

A művészetterápia nemcsak a stresszel segít megbirkózni, hanem megoldást kínál az elengedésre, a frusztrációra; a haragot, az aggodalmakat és más, negatív érzelmeket pedig segít elengedni. A traumával küzdő emberek esetében pedig javítja a hangulatot, a megküzdési készségeket, elősegíti a pihenést és az egészségesebb emberi kapcsolatok kialakítását.

A kreativitás és a művészet kéz a kézben járnak. A művészet segít abban, hogy kicsit lelassuljunk és intenzívebben gyakoroljuk a tudatosságot. A művészet rendszeres gyakorlása segít az éberség fokozásában is.

A művészetterápia gyakran csoportban történik, ami lehetővé teszi a társadalmi interakciót és azt, hogy egészséges emberi kapcsolatokat alakítsunk ki. Ez pedig bizonyítottan segít a depresszióval küzdő embereknek és azoknak az idősebb személyeknek is, akik életének gyakran része a magány.

A művészetterápia fejleszti a kognitív és a szenzomotoros funkciókat, a szem és kéz koordinációját, illetve a finommotoros készségeket is. Idősebb személyek esetében pedig nagyon hatékony a mentális funkciók stimulálásában, ami védelmet nyújthat a kognitív hanyatlás és a demencia ellen. Ez csökkentheti még a koordinációs készségek elvesztését, és kevesebb esély van a hangulatingadozások kialakulására. Ezt a pozitív hatást különösen a Parkinson-kóros betegek esetében figyelték meg.

A művészetterápia segíthet gyorsabban felépülni bizonyos betegségekből is. Segíthet azokon, akik szívbetegségben, rákos betegségben szenvednek, akiknek krónikus fájdalmuk vagy viselkedési zavaruk van.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a művészetterápia nagyon hatékonyan csökkenti a szorongás szintjét ráktúlélő betegek esetében.
A művészetterápia mindezeken túl javítja a társadalmi és a kommunikációs funkciókat, és egyes tanulmányok még a fájdalomcsillapító hatásait is lejegyezték.

A művészetterápia tehát egy olyan megközelítés, amely nagyon hatékony a mentális és a fizikai jóllét növelésében. Művészetterápiának számíthat a festés, a naplóírás, a kollázskészítés, a szobrászat. A terápia lehetővé teszi az érzelmek szabad áramlását, ami segít a rejtett és az elfojtott érzelmek feloldásában. Továbbá hatékonyan oldódik a szorongás, csökken a stressz, a krónikus fájdalom, és nő az az önbizalom és az önbecsülés.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed