Máig ismeretlen a 120 méteres óriás jelentése

A világ számos táján találtak úgynevezett geoglifákat az elmúlt évszázadok során, azonban mindmáig a chilei Atacama-sivatag ad otthont a világ legnagyobb, emberszerű alakot ábrázoló rajzának – írja az IFLScience.

A 119 méteres, Atacama óriása elnevezésű geoglifa a Cerro Unitá domboldalán helyezkedik el, a rajzot pedig a chilei kormány hatalmas értéknek tekinti, ezért 2020-ban hivatalosan is védett nemzeti vagyonnak nyilvánították. A többségében extraktív technológiával – vagyis a minta földbe történő belekaparásával – készült rajzok leginkább kulturális, egyes esetekben pedig vallási jelentőséggel is bírtak,

az Atacama óriása esetében azonban nem ismert a pontos cél, ahogy a jelentése sem.

Marika Labas, a New Hampshire-i Egyetem munkatársa egy 2012-es cikkében azt írta, lehetséges, hogy a jelkép a napfogyatkozásokhoz és a holdfázisokhoz kapcsolódó utalásokat tartalmazhat: az óriás fejéből kiálló négy tüske a Naphoz vagy a Holdhoz igazodhat az év bizonyos időszakaiban.

Geoglifákat vagy Nazca-vonalakat egyébként a mai napig rendszeresen találnak, legutóbb, a mesterséges intelligencia segítségével, hat hónap alatt több mint 300 eddig nem látott Nazca-vonalat rögzítettek.

Kapcsolódó
Közel duplájára nőtt az ismert Nazca-vonalak száma
A mesterséges intelligenciának köszönhetően hat hónap alatt mintegy 300 új geoglifát fedeztek fel.

The post Máig ismeretlen a 120 méteres óriás jelentése first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed