Karácsony egy feltétellel visszahozná a Budapestinfót

A főpolgármester-helyettes személyére vonatkozóan nem lesz napirenden előterjesztés a fővárosi közgyűlés október 30-ai ülésén

– közölte Kiss Ambrus, a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatója. A helyettes előterjesztése a főpolgármester kizárólagos jogköre, rajta kívül más képviselő nem kezdeményezhet szavazást.

A főpolgármester helyettesét titkos szavazáson választja meg a közgyűlés. Karácsony Gergelynek több helyettese is lehetne (az előző ciklusban eleinte öt, majd négy volt), ám az önkormányzati törvény értelmében közülük legalább egynek közgyűlési tagnak kell lennie. A helyettesválasztás körüli vitáról, amely e hónapban már nem juthat nyugvópontra, ebben a cikkünkben írtunk.

Kiss a témában zajló egyeztetéseket nem akarta kommentálni. Elmondása szerint Budapesten kívül is van olyan település, ahol még nem sikerült alpolgármestert választani. Az a jogi folyamat, melynek végén a főispán akár főpolgármester-helyettest is kinevezhet a közgyűlés helyett, Kiss szerint 6–8 hónapig is eltarthat.

Kiss, aki az előző ciklusban Karácsony általános helyettese volt, ám az újraválasztását a Tisza Párt és Vitézyék is ellenezték, elmondása szerint továbbra is vállalná a felkérést, ha érkezne ilyen.

A fővárosi cégvezetők esetében is csak később áll elő javaslattal Karácsony. Azonban az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok személyére a főpolgármester javaslatot fog tenni, mert sokak mandátuma lejár. Erről Karácsony folyamatosan egyeztet a frakciókkal – tette hozzá Kiss.

Visszatérhet a Budapestinfó

Jövő héten szerdán a főváros működési szabályzatáról szavazni fognak. Emlékezetes, hogy az alakuló ülésen a Tisza, a Vitézy Dávid vezette Podmaniczky Mozgalom és a Fidesz frakciója sem akarta elfogadni Karácsony szmsz-módosítását. Akkor a frakciók azt akarták elérni, hogy szavazzanak az új szmsz-hez benyújtott módosítókról is, mivel nem minden pont került be az előterjesztésbe azok közül, amiket a pártok kezdeményeztek. Karácsony ezt nem engedte: amellett érvelt, hogy az önkormányzati törvény értelmében a közgyűlés csak az általa benyújtott szmsz-javaslatról szavazhat.

Kiss elmondta, hogy az szmsz-módosításhoz a főpolgármester több, a frakcióktól érkező javaslatot is elfogadott. A hivatal főigazgatója közölte:

Karácsony a Fidesz javaslatára kész visszahozni a Tarlós István idején bevezetett Budapestinfót, amennyiben ezzel párhuzamosan minden magyar sajtóorgánum meghívást kap a kormányinfóra.

„A főpolgármester eddig is tartott sajtótájékoztatókat, én is állok a rendelkezésükre, de ha azokat az újságírókat, akiket kitiltottak a kormányinfóról, beengedik, mi is készek vagyunk Budapestinfót tartani” – mondta Kiss, utalva a kormányzati tájékoztatókról kitiltott Magyar Hangra. Emellett befogadták az antikorrupciós szoba létrehozásáról szóló fideszes javaslatot is, így mostantól a városházán bárki számára szabadon vizsgálhatók lesznek a fővárosi dokumentumok. Jámbor András ellenzéki parlamenti képviselő Szentkirályi javaslatán felbuzdulva minden minisztériumban és állami cégben létrehozna ilyen szobát.

Kiss elmondta, hogy

minden olyan javaslatot befogadtak, amelyek nem önkormányzati törvény-ellenesek, és a működésképességet nem veszélyeztetik.

A közgyűlésen kialakult jogvitával kapcsolatban az alakuló ülésen elhangzott ígérettél szemben a kormányhivataltól egyelőre nem kértek állásfoglalást. Ehelyett a főjegyező megkereste a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkárát: az ügyben Kiss elmondása szerint még levelezés zajlik, de ettől függetlenül az szmsz napirenden lesz. A fővárosnak az az álláspontja, hogy négy ügyben a főpolgármesternek kizárólagos előterjesztési joga van, melyeket módosító indítványokkal egy ideiglenes vagy állandó közgyűlési többség nem hekkelhet meg. Kiss szerint sok település bajban lenne, ha kiderülne, hogy módosítókkal felül lehet írni a településvezetők javaslatait a helyettesük vagy a bizottsági tagok személyére.

Karácsony két közgyűlési ülés között, egy személyben is eljárhat, vagyis a képviselőket megkerülve is hozhat döntéseket, amit Vitézy kifogásolt. Kiss elmondta, hogy megvizsgálták a kérdést: szerinte ésszel kell áttekinteni a kérdést, mert nem veszélyeztethetik a város működőképességét. Hangsúlyozta, hogy ezek nem univerzális jogkörök: csak akkor lehet használni őket a főpolgármesternek, ha az indokolt. A múltban ezeket a kormányhivatal is ellenőrizte, és habár Kiss szerint ez nem egy baráti testület, egyetlen döntésüket sem támadta meg. Kiss elmondta, hogy Tarlósnak 33 ilyen jogköre volt, Karácsony csak 11-et gyakorol majd.

Vitézy azt is szerette volna, ha a cégvezetők munkáltatói joga visszakerül a közgyűléshez, ám Karácsonyék ebben a kérdésben sem engednek.

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz frakcióvezetője kettőre csökkentette volna a fővárosi bizottságok számát. Ezt a javaslatot nem fogadták el: fenntartják a négy bizottságos modellt. A bizottságok számát így is ötről négyre csökkentették.

A következő közgyűlésen a kormány által javasolt Airbnb korlátozásra válaszul egy tíz pontos lakáspolitikai javaslatról, a diákszervezetekkel folytatott tárgyalásokon megalkotott 24 pontos akciótervről, valamint a kikötői engedélyekre és a digitális reklámelhelyezésekre kiszabott moratóriumokról is szavazni fognak.

A napirendet csütörtökön teszik közzé a főváros honlapján.

The post Karácsony egy feltétellel visszahozná a Budapestinfót first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed