A kormány azt állítja, tárgyal a Szabadság-szobor alkotójának örököseivel a keresztről

Október elején a 24.hu számolt be arról, hogy a kormány két javaslatot is fontolgat arra vonatkozóan, hogyan kerüljék meg a gellérthegyi Szabadság-szobor alkotója, Kisfaludi Strobl Zsigmond örököseit, akik nem támogatják, hogy kereszt kerüljön a szobor talapzatára. Információink szerint a szerzői jogi vagy a vagyontörvénybe nyúlva kerülnék ki az akadályt, mivel a jelenlegi jogszabályok szerint komoly szerzői jogi per nélkül, az örökösök akaratának ellenszegülve nem lehet végigvinni a projektet.

Cikkünk nyomán Vadai Ágnes, a DK képviselője írásbeli kérdést nyújtott be Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszternek, a következő kérdéssel:

Mi abban a keresztényi, ha önök mindenkin átgázolva és Kisfaludi Strobl Zsigmond örököseinek tiltakozása ellenére, erőnek erejével keresztet tesznek a Gellért-hegyen álló Szabadság-szobor talapzatára?

A kérdésre Panyi Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára szűkszavúan válaszolt, hogy Kisfaludi Strobi Zsigmond örököseivel zajlik az egyeztetés, de azt is hozzátette, hogy a kereszt nem a szobor megalkotója által tervezett talapzatra kerülne, amely eddig sem volt érintetlen, hiszen ott korábban egy szovjet katona szobra állt. Ezért a kormány álláspontja szerint „a talapzat megújítása, és a kereszt állítása tehát Kisfaludi Strobi Zsigmond alkotását semmilyen
módon nem érinti.”

The post A kormány azt állítja, tárgyal a Szabadság-szobor alkotójának örököseivel a keresztről first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed