Gisèle Pelicot: Ha megerőszakolnak, az szégyen, és nem nekünk kell szégyenkeznünk, hanem nekik

Gisèle Pelicot vallomást tett az avignoni bíróságon a perben, ahol a férje által megerőszakolt és a vád szerint ötven másik férfi által is szexuálisan bántalmazott nő azt mondta, hogy „a társadalom megváltoztatása iránti elszántság hajtja”.

A 72 éves nőt férje, a most 71 éves Dominique Pelicot tudtán kívül többször elkábította és megerőszakolta. 2011 és 2020 között kilenc éven keresztül altatókat és szorongásoldó gyógyszereket kevert az ételébe és italába, és férfiakat hívott meg, hogy megerőszakolják az öntudatlan nőt a provence-i Mazan faluban.

Gisèle Pelicot az avignoni bíróságon elmondta:

Igaz, hogy sok nőtől és férfitól hallom, hogy nagyon bátor vagy. Én azt mondom, hogy ez nem bátorság, hanem akarat és elszántság a társadalom megváltoztatására.

Aztán így folytatta: „Azt akartam, hogy minden nő, aki nemi erőszak áldozata lett – nem csak akkor, ha elkábították őket, nemi erőszak minden szinten létezik –, azt mondja: Pelicot asszony megcsinálta, mi is képesek vagyunk rá. Amikor megerőszakolnak, szégyenérzet van, és nem nekünk kell szégyenkeznünk, hanem nekik.”

Az erőszaktevő profilja nem az, akivel késő este egy parkolóban találkozunk. Egy erőszaktevő lehet a családban, a barátaink között is

– tette hozzá Gisèle Pelicot, aki miután a bíróságon feleségeket, barátnőket vagy barátokat hallott, akik azt mondták, hogy a vádlott nem tűnt képesnek a nemi erőszakra, azt mondta: „Előre kell lépnünk a társadalomban a nemi erőszak kultúrájával kapcsolatban… Az embereknek meg kell tanulniuk a nemi erőszak definícióját”.

A volt férjét is megszólította, de azt mondta, hogy nem hajlandó felé fordítani a fejét, hogy ránézzen a vádlottak padján:

Hogyan juthatott idáig a tökéletes ember? Hogyan tudtál ilyen mértékben elárulni engem? Hogy hozhattad be ezeket az idegeneket a hálószobámba?

Dominique Pelicot korábban elismerte az ellene felhozott vádakat, és elmondta, hogy csaknem egy évtizeden át „az asszony tudta nélkül” címmel egy online chatszobában tartotta a kapcsolatot férfiakkal, ahol megszervezte, hogy idegenek jöjjenek a házaspár mazani otthonába, hogy megerőszakolják a feleségét, miközben az öntudatlan állapotban feküdt az ágyában.

Gisèle Pelicot most arról is beszélt, hogy a férje valóban rendszeresen főzött neki, gyakran egy-egy pohár bort is megittak együtt, vagy éppen fagylaltot vitt neki az ágyába, és ő csak nagyon szerencsésnek érezte magát. Ilyenkor gyorsan elaludt, de reggel ugyanúgy pizsamában ébredt fel, és gyakran érezte ugyan a szokásosnál fáradtabbnak magát, ennek nem tulajdonított jelentőséget. Később azonban egészségügyi problémákat észlelt. Attól tartott, hogy neurológiai problémái vannak, vagy Alzheimer-kórja lehet, és nagyon nagyra értékelte, hogy a férje mellette állt ebben az időszakban.

Elmondta, hogy nőgyógyászati problémákat is észlelt: „Három nőgyógyászhoz fordultam. Többször felébredtem, és úgy éreztem, hogy elment a magzatvizem – ahogy az szüléskor szokott lenni”.

A közel két hónapos tanúvallomások során a bíróság több tucat vádlottat hallgatott meg. A többség tagadta a nemi erőszakot, néhányan azt mondták, hogy azt hitték, Pelicot csak alvást színlelt, vagy úgy vélték, hogy elegendő, ha a férje beleegyezett. A rendőrség összesen ötven férfit azonosított a Dominique Pelicot által aprólékosan felcímkézett és tárolt videók alapján. A vele együtt bíróság elé állított férfiak akár húsz év börtönbüntetésre is számíthatnak, ha elítélik őket.

Összesen 49 férfit vádolnak nemi erőszakkal vagy nemi erőszak kísérletével. Öt másik férfit gyermekbántalmazásról készült képek birtoklásával is vádolnak. A 26 és 74 év közötti vádlottak között van ápolónő, újságíró, börtöntiszt, helyi tanácsos, katona, teherautó-sofőr és mezőgazdasági munkás is. A tárgyalás várhatóan december 20-ig tart, írja a Guardian.

The post Gisèle Pelicot: Ha megerőszakolnak, az szégyen, és nem nekünk kell szégyenkeznünk, hanem nekik first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed