Cukiságbomba: videó a miskolci karakálbébiről

A 2021-ben átadott Száhel nevet viselő bemutatóban az oroszlánok mellett sivatagi hiúzok, más néven karakálok is otthonra leltek. Közülük a hím már abban az évben beköltözött az újonnan elkészült kifutóba. Jelenlegi párja 2024 év elején érkezett Csehországból. Hazánk egyetlen karakál párjának a frigye gyorsan beérett, hiszen szeptember 1-jén megszületett az első miskolci sivatagi hiúz kölyök – írta meg a Miskolci Városgazda.

A kölyök mintegy 80 napos vemhességet követően jött a világra. Szerencsére gond nélkül, megfelelően fejlődik, így most, hogy elmúlt hathetes, átesett az ilyenkor szokásos állatorvosi vizsgálatán. Ennek során megkapta a kötelező védőoltását, az egyedi azonosítására szolgáló microchipet, és megmértük a testhőjét és a testtömegét is. Ez alapján a kölyök most már majdnem másfél kilót nyom.

A sivatagi hiúz (Caracal caracal) Afrika és Dél-Ázsia félsivatagos, száraz szavannás területein honos. Élőhelye mára feldarabolódott, így egyre kisebb területekre szorul vissza. A Száhel övezetben élő állományára, ahogy az ott élő fajok mindegyikére különösen nagy hatással van a klímaváltozás okozta elsivatagosodás, amely további nehézséget jelent számára.

Kapcsolódó
Indián nevet kaphatnak a Nyíregyházára érkezett hiúzok
Már megtekinthető a Nyíregyházi Állatparkban az a vörös hiúz pár, akik Csehországból érkeztek a városba.

The post Cukiságbomba: videó a miskolci karakálbébiről first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed