Gigabírságot kapott az American Airlines, mert méltatlanul bánt a mozgáskorlátozott utasokkal

Az amerikai közlekedési minisztérium szerdán bejelentette, hogy az American Airlines rosszul bánt a kerekesszéket használó, fogyatékkal élő légi utasokkal, ezért 50 millió dolláros bírságot szabott ki a légitársaságra. Pete Buttigieg közlekedési miniszter az ügynökség által kiszabott büntetést a legmagasabbnak nevezte, amelyet valaha is kiszabtak egy légitársasággal szemben a fogyatékkal élő utasok védelmének megsértése miatt.

A Közlekedési Minisztérium közölte, hogy az American ellen 2019 és 2023 között benyújtott panaszokat vizsgálva „olyan eseteket tárt fel, amikor a fizikai segítségnyújtás nem volt biztonságos, ami időnként sérülésekhez és a kerekesszékes felhasználókkal szembeni méltatlan bánásmódhoz vezetett, emellett ismételten elmulasztották a kerekesszékeseknek való azonnali segítségnyújtást”.

Panaszaikban az utasok arról számoltak be, hogy durván bántak velük, sőt, a földre ejtették őket, és a kerekesszékük, amely akár több tízezer dollárba is kerülhet, javíthatatlanul megsérült. Megtörtént például, hogy a légitársaság alkalmazottai a földre ejtettek egy utast, miközben a repülőgépen lévő ülésére ültették át.

„A fogyatékkal élő légi utasokkal szembeni rossz bánásmód eltűrésének korszaka lejárt” – fogalmazott Buttigieg. „Azzal, hogy olyan mértékű büntetéseket szabunk ki, amelyek meghaladják a légitársaságok puszta üzleti költségeinek szintjét, az a célunk, hogy megváltoztassuk az iparág viselkedését, és megelőzzük, hogy az ilyen jellegű visszaélések egyáltalán megtörténjenek” – idézi a minisztert a New York Times.

The post Gigabírságot kapott az American Airlines, mert méltatlanul bánt a mozgáskorlátozott utasokkal first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed