Elveszett települést találtak Amazóniában

Az Amazônia Revelada projekt szakemberei egy elveszett, 18. századi gyarmati településre bukkantak – számol be a Heritage Daily. A projektben a kutatók lidar és őslakos szakértők segítségével keresik a régészeti lelőhelyeket az Amazonas vidékén.

A lidar egy távérzékelési módszer, amelyben lézerimpulzusokkal mérik a földtől mért távolságokat, az adatokból pedig 3D-s térképeket alkotnak. A technológiával a kutatók képesek bepillantani a növényzet mögé.

Eduardo Neves, a São Paulo-i Egyetem Régészeti és Néprajzi Múzeumának igazgatója szerint ezúttal egy olyan gyarmati települést észleltek, amely szerepel a 18. századi térképeken. A lidar egy utcarendszer nyomait tárta fel, a települést a portugálok mintegy 300 évnyi gyarmati uralom után hagyták el.

A település a portugál Amazónia része volt, a térséget a 17. század elejétől a 19. elejéig, Brazília függetlenedéséig ellenőrizték az európaiak. Neves szerint két további felfedezés is született: Rondônia államban egy kőépítményt, valamint egy hálózatos formájú struktúrát találtak.

„Még mindig nem tudjuk pontosan, hogy mik ezek” – emelte ki a szakember, hozzátéve, hogy lehetnek mezőgazdasági területek vagy lakóhelyek is. Ahhoz, hogy jobban megértsék őket, helyszíni vizsgálatokra lesz szükség. Hasonló struktúrákat már felfedeztek Bolíviában, de ez az első alkalom, amikor Brazíliában észlelik őket.

The post Elveszett települést találtak Amazóniában first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed