A Publicusnál a teljes népességen belül is vezet a Tisza Párt

Mind a teljes népességben, mind a biztos szavazóknál megelőzte a Tisza Párt a Fideszt – derült ki a Publicus Intézet friss, reprezentatív, a Népszava megbízásából készített közvélemény-kutatásából. Eszerint a teljes népességen belül a Tisza 24, a Fidesz 23 százalékon áll, a választási részvételüket biztosra ígérők és pártot is választók csoportjában 39-37 százalék az arány Magyar Péter pártja javára. A lap a módszertant nem ismerteti, de ez is hibahatáron belüli eredmény, mint a 21 Kutatóközponté, amelynél a biztos pártválasztóknál a Tisza 42, a Fidesz 40 százalékon áll.

A Publicus csak a DK-t mérte még parlamenti bejutási küszöb fölé, a teljes népességben 5, a biztos pártválasztóknál 8 százalékra. Utóbbi kategóriában a Mi Hazánk és a Kutyapárt közelíti meg ezt 4-4 százalékkal, itt a Momentum és az MSZP 2-2, a Jobbik pedig 1 százalékot ért el. Az LMP-t a Publicus a teljes népességben nulla, a biztos pártválasztók között 1 százalékra mérte.

A felmérés szerint a választási hajlandóság magas. A részvételüket biztosan vagy valószínűleg ígérők csoportja 82, illetve 6 százalékos. A válaszadók 70 százaléka mondta azt, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok, ennek ellenkezőjét 28 százalék állította, még a fideszesek 32 százaléka sem elégedett.

Szentpéteri Nagy Richard politikai elemző a Népszavának azt mondta: vélhetően az olló tovább nyílik a Tisza Párt javára, jelenleg nem látni olyan mozzanatot, amellyel a kormány meg tudná állítani, fordítani a tendenciát. A választások még nincsenek belátható távolságban, de a hatalom számára aggasztó lehet, hogy a fiatalabbak körében sokkal népszerűbb a Tisza, s aki elveszíti a fiatalokat, az előbb-utóbb a választásokat is bukja. Az ellemző szerint a pánik érződött is Orbán Viktor ünnepi beszédén.

A 21 Kutatóközpont igazgatója a Partizán műsorában egyébként külön kiemelte, hogy az általuk készített kutatás eredménye hibahatáron belüli. Róna Dániel szerint azért fontos, mert a 64 százaléknyi biztos választónál ez nem plusz-mínusz 3%, hanem 4, hiszen az ezer megkérdezettből csak 640 embert jelent.

A 21 Kutatóközpont felmérése szerint egyébként a megkérdezettek első helyen továbbra is Orbán Viktort szeretnék fontos politikai pozícióban látni (32 százalék). A listán második Szijjártó Péter (31 százalék), harmadik Magyar Péter (30 százalék), aki tegnap a közvélemény-kutatást már úgy értékelte, hogy Orbán Viktor rendszerének vége, a magyarok többsége új kormányt szeretne.  Török Gábor politikai elemző még a Népszavában közölt Publicus-kutatás előtt emlékeztetett rá, hogy két választás között jobb kiindulópont a teljes népességre vonatkozó adat, a közvélemény-kutatások pedig időnként a politikai valóságot is alakítják.

Amióta a Tisza egyértelmű erősödését lehetett látni a többi kutatásban, várható volt, hogy előbb-utóbb előkerül egy olyan eredmény, hogy vezet a Tisza. Ennek pedig politikai jelentősége van, befolyásolja a választók döntéseit, de még inkább a politikai szereplők gondolkodását, viselkedését. Érdekes az is, hogy éppen október 23-án láthattunk először egy ilyen kutatást.

A 21 Kutatóközpont felmérésében őt különösen a nemek közötti egyértelmű különbség lepte meg, a többi eddig is jellemző volt a Fidesz és ellenzéke közötti versenyben. A két Magyarország tisztán látható – fogalmazott Török Gábor.

Kapcsolódó
Török Gábor: Magyar Péter az ellenzéki választók szemében kalapács
A 24 Extra új, Törökülés című műsorában Bita Dániel és Pető Péter beszélget Török Gáborral. A politikai elemző az első részben egyebek mellett rámutatott arra is, hogy szerinte elhibázott a Fidesz viszonyulása a Tisza Párt vezetőjéhez.

The post A Publicusnál a teljes népességen belül is vezet a Tisza Párt first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed