Tippelj, milyen üzletet hozott össze Hernádi és Mészáros

Az olajvállalat megszerezte a felcsúti milliárdos Mészáros Lőrinc két cégét is, köztük az ásványvizes Vivienvíz Kft.-t.

Mi történt? Nem verték nagydobra, de a Mol Nyrt. megvette Mészáros Lőrinc ásványvizes és PET-feldolgozó cégét is. A céginformációk szerint az olajvállalat szeptember 2-a óta tulajdonosa a Vivienvíz Kft.-nek és a Greenpet Recycle Kft.-nek is. Új ügyvezetőjük pedig Válik Csaba és Tóth Eszter, előbbi a Mol hulladékgazdálkodási óriásának, a Mohu Holdingnak a vezetője, utóbbi pedig a Mohu pénzügyi vezetője –hívta fel a figyelmet az mfor.hu.

Miért érdekes ez? Az ásványvizet előállító Vivienvíz Kft.-t 2015 elején alapította a milliárdos vállalkozó, aki a Búzakalász 66 Felcsút Kft.-n és a Talentis Agro Zrt.-n keresztül tulajdonolta a céget. Forgalom szempontjából 2022 volt a társaság legjobb éve, akkor 899 millió forintot könyvelhettek el, profit szempontjából viszont tavaly zártak a legjobban: mindössze 560 millió forintos bevételből 176,1 millió forintos nyereség jött össze.

Mi lehet a háttérben? Miközben Mészárosan több másik ásványvizes cége is marad, a Vivienvíz a Molnak sem az első ilyen vállalkozása lett, hiszen 2018-ban jelentették be, hogy megvásárolták a Fonte Viva-t, a magyarországi ásványvíz-palackozó céget. A 2002-ben alapított Fonte Viva Kft. azóta szépen fel is futott: tavaly már 6,2 milliárd forintos forgalmuk volt minimális nyereség mellett, de közben a saját tőkét felduzzasztották 4,9 milliárd forintra. Ráadásul szintén illeszkedik a Mol stratégiájába a Greenpet Recycle Kft. megszerzése. A PET-feldolgozó eddig a Status Next Környezetvédelmi Magántőkealapon keresztül csatlakozott a Mészáros-birodalomhoz. E bevásárlásnak minden bizonnyal köze van a tavaly indult Mohu Zrt. terveihez, amelyet a hulladékkoncessziót 35 évre elnyerő Mol alapított erre a célra.

The post Tippelj, milyen üzletet hozott össze Hernádi és Mészáros appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed