Az alacsony D-vitamin-szint következményei

Ha nem tudunk éjszakánként aludni, ennek a problémának az alacsony D-vitamin-szint is az oka lehet. De milyen szerepe és haszna van még ennek a vitaminnak? Mutatjuk is a válaszokat!

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely nélkülözhetetlen az egészséghez. Erősen tartja a csontokat, javítja a mentális egészséget, és segít az elalvásban is.

A legtöbb ember, aki D-vitamin-hiánnyal küzd, nem mutat jellegzetes tüneteket, azonban másoknál megjelenhetnek olyan tünetek, mint kimerültség, fájó csontok, izomgyengeség vagy hangulatváltozás. A felnőtteknél a fáradtság mellett megjelenhet súlyosabb fájdalom és gyengeség is. A csontfájdalom kialakulhat a derékrészen, a csípőben, a medencében, a combokban és a lábszárban. További tünetek is jelentkezhetnek D-vitamin-hiány esetén: étvágytalanság, hajhullás, depresszió. A bőr sápadtsága is jelezheti ennek a vitaminnak a hiányát, illetve a gyakori megbetegedés is jelezheti, hogy gond van.

A D-vitaminnak igencsak nagy a szerepe és a funkciója az emberi szervezetben: fokozza az immunitást, biztosítja a csontok egészségét, segíti a kalcium-felszívódást és -anyagcserét, fokozza az izomerőt. További funkciója közé tartozik az inzulinszekréció és az agy „méregtelenítése” is.

D-vitaminhoz különböző forrásokból juthatunk. Az egyik legfontosabb forrása nem más, mint a napfény. Ha viszont táplálékkal szeretnénk bevinni a szervezetünkbe, akkor gombát szükséges fogyasztanunk, hiszen ebben a táplálékban is napfény hatására termelődik, szintetizálódik a legtöbb D-vitamin.

A D-vitaminnak nagy szerepe van a normál alvás kialakításában. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy ez a vitamin elsődleges és másodlagos mechanizmusokkal is képes az alvás szabályozására.

A D-vitamin szabályozni tudja az agyban a szerotoninszintet, mindemellett a melatonin nevű alváshormon szabályozását és annak felszabadulását is.

A D-vitamin segítséget nyújthat a szervezetben kialakuló gyulladással szemben is. Sok esetben a fájdalom miatt nem tudunk aludni, azonban ez a vitamin még a fájdalom csillapításában is a segítségünkre lehet.

Az alacsony D-vitamin-szint fokozza a krónikus fertőzések és a légzőszervi betegségek kockázatait is. Ha viszont elegendő D-vitamin van a szervezetünkben, fokozódik az immunitásunk, ami pedig csökkenti mind a fertőzések, mind a betegségek kialakulásának esélyeit.

A depresszió és az alvás kétirányú kapcsolatban áll egymással, ugyanis a minőségi alvás hiánya növeli a hangulati rendellenességek, például a depresszió kockázatait. A depresszió pedig alváshiányt eredményezhet.

Az alacsony D-vitamin-szint tehát alvászavarok kialakulásával jár. A vitamin alacsony szintje növeli az alvási apnoe és a nyugtalanláb-szindróma kockázatait is.

Kiknek a szervezetében alakulhat ki alacsony D-vitamin-szint? Azoknál, akik keveset tartózkodnak odakint, azaz csak kevés napfény éri őket. Fokozott kockázatnak vannak kitéve az elhízott személyek, a dohányosok, a mértéktelen alkoholfogyasztók. Egyes gyógyszerek is okai lehetnek a D-vitamin alacsony szintjének, például a szteroidok és a görcsoldók hosszútávú használata.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed