Új veszély leselkedik a jegesmedvékre

Egy új tanulmány alapján az Északi-sarkvidék felmelegedése miatt egyre nagyobb eséllyel találkozhatnak a jegesmedvék bizonyos vírusokkal, baktériumokkal és parazitákkal – írja a BBC. A kutatók az Alaszka és Oroszország között, a Csukcs-tengernél élő állatok vérmintáit elemezték, 1987 és 1994, illetve 2008 és 2017 között gyűjtött anyagokat vetettek össze.

A frissebb vérmintákban lényegesen több olyan kémiai jelet detektáltak, amelyek öt különböző kórokozó fertőzésére utalnak.

A mintákból nehéz megállapítani, hogy a betegségek miként hatnak az egyedekre, Karyn Rode vadbiológus, az Amerikai Földtani Intézet munkatársa szerint ugyanakkor az adatok azt jelzik, hogy valami megváltozott a helyi ökoszisztémában.

A szakemberek összesen hat vírust, baktériumot vagy parazitát kerestek, a kórokozók főként szárazföldi fajokkal hozhatók összefüggésben, igaz, már olyan tengeri állatokban is detektálták őket, amelyekre a jegesmedvék vadásznak. A vizsgálat három évtizede alatt a medvék számára létfontosságú tengeri jég jelentősen visszahúzódott, a ragadozók ezért egyre inkább a szárazföldre szorultak.

A csapat arra volt kíváncsi, hogy ezzel párhuzamosan változott-e az expozíció. A szakértők a toxoplazmózist és a neoszporózist okozó élősködők, a nyúlpestist és brucellózist előidéző baktériumok, valamint a szopornyicáért felelős vírus esetében észlelték a gyakoriság növekedését. „A medvék általában eléggé ellenállóak a betegségekkel szemben” – emelte ki Rode, hozzátéve: nem tudni, hogy a kórokozók miként befolyásolják a populációt.

A világon mára mintegy 26 ezer jegesmedve maradt csak, többségük Kanadában él, de az Egyesült Államokban, Oroszországban, Grönlandon és Norvégiában is találhatók állományok. A faj végveszélyben van, leginkább a globális felmelegedés fenyegeti.

A medvék vadászataik során nagyban támaszkodnak a tengeri jégre, amely eltűnőben van. Az állatok ezért a szárazföldön próbálnak táplálékot szerezni, ám így nem jutnak elég zsákmányhoz, az új eredmények alapján pedig kórokozóknak is kiteszik magukat.

The post Új veszély leselkedik a jegesmedvékre first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed