Budapest lett a régió második legszegényebb fővárosa

Az európai uniós tagállamok és régiók legfrissebb, adatokon alapuló szegénységi/gazdagsági rangsorát tette közzé csütörtökön az egy lakosra jutó nettó elsődleges jövedelem alapján. A frissen feldolgozott adatok valójában 2021-es, de így is jól kiolvashatóak belőlük a fontosabb tendenciák.

Az adatokat nem euróban, hanem úgynevezett vásárlóerő-egységben (PPS) adták meg, ami az Eurostat módszertani megjegyzése szerint figyelembe veszi az országok közötti árszínvonalbeli különbségeket, azaz egy vásárlóerő-egységgel minden országban ugyanannyi árut és szolgáltatást lehet vásárolni, függetlenül a helyi árfolyam- és árkülönbségektől – olvasható a 444.hu erről szóló elemzésében.

Jó hír, hogy a magyarországi régiók – az észak-magyarországi régió kivételével nagyjából ugyanabba a kategóriába tartoznak, mint a szlovák, nyugat-román és kelet-lengyel régiók.

A Dél- és Észak-Alföldi régiók egy főre jutó jövedelmi mutatói azonban elmaradtak a legjobb eredményt elérő romániai régióktól. Az országos átlagot tekintve hazánk a régiós középmezőnybe tartozik.

Ha a fővárosok gazdagságát és a 2013-2021 közötti gazdagodását vizsgáljuk, az eredmény viszont kiábrándító. Miközben a bukaresti régió kirobbanó szintre emelkedett, és ebben a mutatóban már Bécset is megelőzi, Budapestnél csak Zágráb szegényebb a rendszerváltó országok fővárosai közül. A cikk megjegyzi, hogy Bulgáriában nincs külön szófiai régió, a főváros a Jugozapaden régió része, Szlovéniában pedig az ország mérete miatt mindössze két régió van, külön ljubljanai ott sincs.

Látványosabb a magyar főváros lemaradása, ha azt nézzük, mekkora ütemben nőtt az egy főre jutó, PPS-ben számolt jövedelem. A vonatkozó időszakban Bukarest hátulról a harmadik helyről indulva került az élre. Budapest viszont senkit sem tudott megelőzni, jóllehet, Bécshez, Varsóhoz és Pozsonyhoz is sikerült közelebb kerülni. Szófia térsége és Prága viszont Budapestnél is gyorsabb ütemben gazdagodott.

A lap az adatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy míg Magyarországnak több mint kilencszáz év kellene ebben a tempóban Ausztria utolérésére, Budapestnek csak nagyjából harminc. Ennek persze részben az az oka, hogy míg Budapest a leggazdagabb magyarországi régió, addig Bécs Ausztriában a második legszegényebb.

The post Budapest lett a régió második legszegényebb fővárosa first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed