Kiderült, mire lehet jó a rágcsálók ultrahangja

A kutatók sokasága úgy véli, az egerek, patkányok az ultrahangjukat a fajtársakkal való kommunikációban, a párválasztás során használják. E hangok az emberi fül számára nem hallhatóak, ám a szakemberek egyes madarak énekéhez hasonlítják őket (számunkra hallhatóvá tett egér-énekből ezt mi magunk is meghallgathatjuk az alábbi videóban).

A Buffalói Egyetem bioakusztikusainak kutatása egészen más indokot talált a rágcsálók ultrahangja hátterében. Úgy gondolják, az ultrahanggal felrázzák a környezetüket, és így azt befolyásolják, miként jutnak az orrukba az illatanyagok molekulái, vagyis az ultrahanggal gyakorlatilag javítják a szaglásukat.

A kutatók radikálisan új elképzelése szerint az énekükkel a rágcsálók nem udvarolnak, hanem az ultrahangokkal befolyásolják és felmérik a környezetüket. Soha eddig hasonló folyamatot még csak nem is sejtett senki.

A kutatás vezető Eduardo Mercado III korábban a púpos bálnák hangadásával foglalkozott, emiatt meghívták egy állati ultrahang-konferenciára. Ennek kapcsán számtalan, rágcsálók ultrahangjával foglalkozó kutatási eredményt elolvasott, és arra jutott, ezek ellentmondanak annak, hogy a hímek udvarlásához járul hozzá az ultrahang.

A megfigyelések alapján a rágcsálók, miután ultrahangos énekük elhangzott, rögtön szimatolásba fogtak. Ez persze véletlen egybeesés is lehet, ám lehet szándékos is. A vibroakusztika módszerével, ultrahangok segítségével ugyanis a molekulákat (és még a viszonylag nagy szemcséket is, lásd a lentebbi videóban) irányítani lehet, Mercado pedig úgy gondolja, ezt a tulajdonságot használják ki a rágcsálók is. A szagmolekulákat az ultrahangjuk segítségével csoportokba állítják, s ezzel fokozzák az orruk hatékonyságát.

Az így összevont molekulákat beszippantva könnyebben felismerik a másik rágcsáló feromonjait, meg tudják állapítani, hogy barát vagy ellenség. A kutatók szerint a folyamat alaposabb megértése akár olyan új eszközök kifejlesztéséhez is vezethet, ahogy az éjjellátókat az éjszakai állatok szeme ihletésével fejlesztették annak idején.

Landy-Gyebnár Mónika

The post Kiderült, mire lehet jó a rágcsálók ultrahangja first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed