Azonos nemű párok is jogot kaptak az egészségbiztosításra: százezer katolikus tiltakozott Szöulban

Hatalmas, százezres létszámú istentiszteletet tartottak vasárnap Szöulban Dél-Korea keresztény egyházai, hogy tiltakozzanak az ellen a mérföldkőnek számító bírósági döntés ellen, amely elismerte az azonos nemű párok körében az élettársaknak járó állami egészségbiztosítás jogát – írta a Reuters.

A szöuli legfelsőbb bíróság júliusban hagyta helyben a döntését, amely szerint egy azonos nemű partnerek is jogosultak házastársi juttatásra az Országos Egészségbiztosítási Szolgálatnál. A döntés az LMBTQ-jogok egyértelmű erősödését jelentette az országban, amely eddig elmaradt a régióra jellemző liberalizációtól.

A vasárnapi tömeges istentiszteletre az ország minden részéből érkeztek keresztény csoportok, a demonstráció pedig blokkolta a forgalmat Szöul központjában.

A Yonhap hírügynökség a rendőrségre hivatkozva azt közölte, hogy 230 ezren vettek részt az eseményen, a szervezők 1,1 millióról beszéltek.

Kim Jeong-hee, a szervezőbizottság szóvivője szerint az ítélet alkotmányellenes, mert az azonos neműek házasságát nem legalizálták.

Azt hiszem, ez csak a kiindulópontja lenne az azonos neműek házasságának legalizálására irányuló politikának

– mondta Kim, aki szerint nem keresztény kérdésről van szó, hanem hatalmas válságról, amely megrendíti ország alapjait.

A bíróság kijelentette, hogy a nemzeti egészségbiztosítási törvényben nincsenek olyan záradékok, amelyek az azonos neműek kapcsolatára utalnának, az ellátások megtagadása ebben az esetben szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetésnek minősülne.

A vasárnap demonstrációjával szemben ugyanakkor egy több száz LMBTQ aktivistából és egyházi szervezetekből álló koalíció adott ki közleményt, amelyben bírálták a katolikusok fellépését, azt állítva, hogy tagadják a befogadás, a sokszínűség és az emberi jogok tiszteletben tartásának értékeit.

The post Azonos nemű párok is jogot kaptak az egészségbiztosításra: százezer katolikus tiltakozott Szöulban first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed