Levegőből kivont DNS szolgálja az állatok védelmét

A környezeti DNS kutatása egyre elterjedtebb módszer egy-egy helyszín aktuális élővilágának felmérésére. Egy vízmintából megmondható például, hogy járt-e cápa az adott vízben, vagy épp kimutathatók a rejtett életmódú állatok is azok zavarása nélkül. Mivel szerencsére egyre fontosabb a környezeti kutatásokban az, hogy ne zavarjuk a kutatással az élőlényeket, ezért egyre több helyen és módon próbálják a környezeti DNS vizsgálati módszerét bevetni.

Koala-DNS a levegőből
Forrás: University of Queensland

A Queenslandi Egyetem arról az új módszerről számolt be, amellyel a levegőben lebegő DNS-nyomokat igyekeznek minél hatékonyabb módon begyűjteni és megvizsgálni. A vadállatok megfigyelésére és követésére alkalmazott jelenlegi módszereink, mint a kameracsapdák, a hőkamerás drónok, a keresőkutyák elengedhetetlenek a természetvédelemben, azonban ezek gyakran költséges és sok munkaórát igénylő technikák” – magyarázta Dr. Celine Frere, a kutatócsoport vezetője.

Számos faj DNS-nyomait sikerült a levegőből begyűjtve azonosítani.
Forrás: journal of applied ecology

A kifejlesztett környezeti DNS (eDNS) gyűjtő eszközzel számos faj nyomára lehet egyszerre rábukkanni, a többi módszerhez képest töredék áron. A kutatók olyan területen tesztelték a módszert, ahol ismert a koalák jelenléte.

Steril gézlap steril keretbe fogva gyűjti a levegőben lebegő molekulákat.
Forrás: journal of applied ecology

Sterilizált gézzel készülő légszűrőket terveztünk a mintagyűjtéshez, és számos helyen kiraktuk ezeket a területen. A gézen könnyen át tud áramlani a levegő, de közben ki tud belőle szűrni részecskéket. Ezeket a légmintákat begyűjtöttük, majd modern genetikai módszerekkel elemezve kiderítettük, miféle fajok találhatók a régióban” – mondta Dr. Frere. A módszer segítségével jelentősen javítani lehet az állatfajok jelenlétéről végzett felmérések eredményét, ezek az adatok pedig elengedhetetlenek a védelmükhöz.

Míg a vízminták esetében már hosszú ideje jól bejáratott módszer az eDNS vizsgálata, a szárazföldi alkalmazás még fejlődőben van. A kutatók is tovább dolgoznak a kifejlesztett eszköz hatékonyságán és még olcsóbbá tételén. Most fejlesztjük más veszélyeztetett ausztrál állatfajok, például a repülőmókusok felmérésére alkalmas eszközt” – tette hozzá a kutató.

Landy-Gyebnár Mónika

The post Levegőből kivont DNS szolgálja az állatok védelmét first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed