A mértéktelen alkoholfogyasztás kimeríti a szervezet tápanyagraktárait

A mértéktelen alkoholfogyasztás kimeríti a szervezet tápanyagraktárait, a kockázatok azonban csökkenthetők ezeknek a tápanyagoknak a pótlásával: szilimarin, B-vitaminok, C-vitamin, szelén.

Senki sem vitatja, hogy a rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás mekkora károkat képes okozni az emberi szervezetben. A mértékkel fogyasztott alkohol még jó is lehet a szív- és érrendszer egészségére, de a napi rendszerességgel megivott alkoholos ital fokozza a különféle rákos megbetegedések kockázatait. Azonban léteznek olyan tápanyagok, amelyek rendszeres bevitelével csökkenthetjük az alkohol okozta rákos megbetegedések kockázatait.

Ezzel természetesen senkit sem buzdítunk az ivásra, sőt azt tanácsoljuk, ha gondjai vannak az alkohollal, mindenképpen keressen fel szakembert, egy támogató csoportot, hogy megszabaduljon a káros szenvedélyétől, hiszen annak ellenére, hogy egyes tápanyagok például védelmet jelenthetnek a máj károsodásával szemben, az alkohol megteszi a romboló munkáját, és nemcsak a testet, hanem a lelket és az agyat is mérgezi.

Amikor valaki rendszeresen fogyaszt alkoholt, akkor kimerülhet a B1- és B6-vitamin-tartaléka. Márpedig ezek a tápanyagok nagyon sikeresen védik ki az oxidatív stressz okozta károkat. Alkohol hatására csökken a B9-vitamin szintje is, pedig ez a vitamin szintén nagyon sikeresen nyomja el a rákos sejteket.

A klorofill egy olyan zöld pigment, amelynek szintén csökken a szintje alkohol hatására. A klorofillnak pedig nagyon fontos szerepe van, ugyanis sikeresen köti meg azokat a rákkeltő anyagokat és toxinokat, amelyek károsítják a sejteket, és amelyek voltaképpen felelőssé tehetők a rákos betegségek kialakulásáért.

A máriatövis nevű gyógynövényt sokan ismerik. Van egy szilimarin nevű hatóanyaga, amely védi a májat, pontosabban a májsejtek regenerációját segíti elő. A szilimarin a szervezet méregtelenítését is segíti, márpedig elmondhatjuk, hogy az alkohol – mértéktelenül fogyasztva – igenis egyfajta méreg a májsejtek számára.

A rezveratrol megtalálható a szőlőben és a vörösborban is. Egy olyan polifenolról van szó, amely nemcsak a szív egészségét védi, de még a májsejteket is óvja a rákos elfajulás ellen.

A szelén egy antioxidáns hatásokkal rendelkező nyomelem. A rendszeres alkoholfogyasztás csökkenti a szervezetben a szelén szintjét, pedig ez a tápanyag is csökkenti a rákos sejtek képződését és elszaporodását.

A C-vitamin szintje is csökken alkohol hatására. Ez az antioxidáns vitamin azonban nagyfokú védelmet nyújt az agysejtek számára az alkohol mérgező hatásaival szemben.

Gyógynövényeket is használhatunk az alkoholfüggőség leküzdésére. Ezek fogyasztásával kapcsolatban mindenképpen kérje ki kezelőorvosa véleményét és tanácsát, legfőképpen ha gyógyszereket is szed!

Az ashwagandha nevű gyógynövényt a hagyományos ájurvédikus orvoslásban használják az alkohol utáni sóvárgás leküzdésére. Szorongásoldó hatásokkal rendelkezik, ami megakadályozza az alkohol utáni vágyat.

A kudzu nevű gyógynövény segít a szervezetből kiüríteni azokat a toxikus anyagokat, amelyek az alkohol következményei. Csökkenti az alkohol utáni vágyat is. Amennyiben valaki mértéktelenül fogyaszt alkoholt és mellette elkezdi szedni a kudzut, azt tapasztalhatja, hogy egyre kevesebb alkoholt fogyaszt. Ez a gyógynövény egyre többet bizonyít a dohányzásról való leszokásban is.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed