A céklát már az ókori Rómában is gyakran fogyasztották. De ebben az időben még nem az egészségügyi hatásait használták ki, hanem elsősorban afrodiziákumként fogyasztották, és legfőképpen a férfiak merítettek erőt ebből a zöldségből. Ma már tudjuk, hogy nagyon sok antioxidánst és gyulladáscsökkentő anyagot tartalmaz ez az egészséges zöldség, így nagyon sok betegség elkerülhet bennünket, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk ezt a táplálékot. Nézzük is meg, hogy milyen előnyei vannak, ha rendszeresen fogyasztunk céklát!
A cékla földes, édes ízvilággal rendelkezik. Igazi szupertáplálék, amely vitaminokban, ásványi anyagokban, mangánban, folátban, káliumban, bórban, cinkben és vasban gazdag. Más értékes tápanyagokat is tartalmaz, például béta-karotint, rostokat, antioxidánsokat, flavonoidokat és pektint is.
A cékla gazdag forrása a betalain nevű vegyületnek, amelynek szívvédő hatása is ismeretes. Csökkenti a szervezetben a homocisztein-szintet, ami azért lényeges, mert ha túl sok homocisztein halmozódik fel a szervezetben, akkor az erek gyulladt állapotba kerülnek. Ezen kívül nagy szerepe van a CRP-szint csökkentésében, amelynek magas értéke pedig az artériákra van káros hatással.
A cékla olyan nitrátokat tartalmaz, amelyek nitritekké alakulnak át a szervezetben, a nitritek pedig vérnyomáscsökkentő hatást fejtenek ki.
Ha magas a koleszterinszintünk, azt mindenképpen csökkenteni szükséges, még ha sokan nem is így gondolják. Belgyógyász szakemberrel beszélgettem, aki részletesen elmagyarázta, hogy miért olyan elemi, hogy ne legyen magas a koleszterinszintünk. A szakorvos elmagyarázta, hogy nagyon sokaknak, akik az intenzív osztályra kerülnek stroke vagy szívinfarktus miatt, gyakran magas a koleszterinszintjük.
És nemcsak koleszterinhisztériáról van szó, ahogyan azt sokan hiszik, illetve nem azért mondják ezt sokat tanult orvosok, mert a koleszteringyógyszert szeretnék felírni, mivel az én orvosom sem ezt tette, hanem egy remek diétát írt elő – nem súlyfüggő a magas koleszterinszint –, sok rost fogyasztására ösztönzött és szelént is szednem kellett. Mivel betartottam minden utasítást, így nem kellett az orvosnak gyógyszert felírnia, ellenben megnyugodtam, hogyha bármilyen szívproblémám is lesz, az nem a magas koleszterinszint miatt fog kialakulni.
Visszakanyarodva a céklára tehát azt is tudnunk kell, hogy az egyik legjobb természetes koleszterinszint-csökkentő táplálék.
A cékla nagy segítség lehet a májbetegségek elleni küzdelemben, amelyek általában a májban lerakódott zsírok miatt következnek be. Ezek a zsírlerakódások általában a mértéktelen alkoholfogyasztás, az elhízás és a cukorbetegség következményei.
A céklában található antioxidánsok – mint a betalainok és a betain nevű aminosav – segítik a máj méregtelenítését és a zsírok metabolizálását, így nagyon előnyösek a testsúly kezelésében és az általános egészség megőrzésében. A betain segíti a hangulat szabályozását, támogatja a normális izomnövekedést és az állóképességet. Az antioxidánsok, a kálium és a betain miatt a cékla támogatja a szív- és érrendszeri egészséget, mégpedig azáltal, hogy segít megőrizni az erek normális szerkezetét.
A céklából remek májvédő turmixitalt is készíthetünk.
A turmixital hozzávalói:
• 2 csésze mandulatej,
• 1 banán,
• 1 kisebb cékla,
• 1 dl hibiszkusztea,
• fél csésze pitypanglevél.
Elkészítése:
Készítsük el a hibiszkuszteát, majd hűtsük le. Hámozzuk meg a céklát, vágjuk kisebb darabokra a banánnal együtt, majd mehet minden a turmixgépbe. Adjuk hozzá a mandulatejet, a hibiszkuszteát és a pitypanglevelet, turmixoljuk le, és fogyasszuk egészséggel.