Azt mindannyian tudjuk, hogy a bélrendszer egészségére nagyon oda kell figyelni, éppen ezért is nagyon lényeges, hogy egészségesen táplálkozzunk, hogy odafigyeljünk a probiotikumok és prebiotikomok fogyasztására, hogy fenntartsuk a bélflóra egyensúlyát. Azt is mindenki tudja, hogy a bélrendszer és az immunrendszer, illetve az agy szoros kapcsolatban áll egymással. De nagyon sok olyan információ nem lehet a birtokunkban, amely szintén a bélrendszerrel kapcsolatos. Mutatunk is most ezek közül néhányat!
Sokan küzdenek savas reflux miatt. A gyomorsav ilyenkor a nyelőcsőbe áramlik, és ez okoz nagyon kellemetlen emésztési tüneteket. A gyomorsav olyan erős, hogy akár még a bőrünket is megégetheti. Kérdezhetnénk, hogy akkor miért nem tesz kárt a gyomorban? Ennek az a magyarázata, hogy a gyomrot egy vastag nyálkahártya védi – ez a gyomornyálkahártya –, amely védelmet jelent a sav kellemetlen hatásaival szemben.
Egyes gyógyszerek és baktériumok is okolhatók a gyomorfekély kialakulásáért. Léteznek olyan nem szteroid gyulladáscsökkentők – például ilyen az aszpirin –, amelyek negatívan hatnak a gyomor és a gyomornyálkahártya egészségére, azaz többek között fekélyeket is okozhatnak. Baktériumok közül pedig a Helicobacter pylori nevű baktérium lehet veszélyes. Ez a baktérium nemcsak gyomorfekélyt okozhat, de oka lehet a gyomordaganat kialakulásának is.
Az epében epesavak vannak. Ezeket voltaképpen nevezhetjük az epe tisztítószereinek is. Miért? Ezek nélkül a tisztítószerek nélkül az epe nem tudná megemészteni és felszívni a zsírokat.
A máj koleszterint használ az epesavak előállításához, és az epe segíthet abban, hogy a szervezet megszabaduljon a felesleges koleszterintől. Az emberi szervezet például ahhoz is koleszterint használ, hogy hormonokat állítson elő. Milyen hormonokról van szó? Például ilyen az ösztrogén és a tesztoszteron. Amennyiben valamilyen májbetegséggel küzdünk, akkor nemcsak a zsírok felszívódásával, hanem hormonális problémákkal is szembe kell néznünk.
Napjainkban nagyon sokan szenvednek gluténérzékenységben. Vannak azonban olyan emberek, akik egyáltalán nem gluténérzékenyek, mégis gluténmentes vagy alacsony gluténtartalmú táplálékokat fogyasztanak. Mi lehet az oka, hogy nem gluténérzékenyek, mégis sokkal jobban érzik magukat? Erre az a magyarázat, hogy ezek a táplálékok csak alacsony szénhidráttartalommal rendelkeznek, így nem emelik meg a vércukorszintet, jobban lehet tartani általuk a testsúlyt, és a közérzetnek is jót tesznek ezek a táplálékok, vagyis fokozzák a hangulatot.
Az emésztőrendszernek saját „agya”, idegrendszere van. Ez az idegrendszer olyan parancsokat osztogat, amelyek hormontermelésre ösztönzik a szervezetet, az izom-összehúzódást is szabályozza, illetve olyan üzenetet is küldhet az agynak, hogy hagyja abba az evést.
Az emésztőrendszerünk számos szervből áll, amely együtt dolgozik az emésztési folyamat végrehajtásában. Az emésztőszervek közé tartozik a száj, a nyálmirigyek, a torok, a nyelőcső, a gyomor, az epehólyag, a máj, a hasnyálmirigy, a vékonybél, a vastagbél és a végbél.
Az emésztőrendszerben élő egészséges baktériumoknak ugyanúgy tápanyagokra van szükségük, mint nekünk. Az oldható rost táplálja a bélbaktériumokat, amelyek hozzájárulnak a vastagbél egészségéhez. Sok táplálék tartalmaz oldható rostot, például a zöldségek, a gyümölcsök, a gabonák, a magvak és a diófélék.