Azt eddig is tudtuk, hogy a rostokban gazdag táplálékok nemcsak az emésztésnek tesznek nagyon jót, hanem a szív- és érrendszert is megtámogatják. Ha egy olyan rostokban gazdag táplálékot keresünk, amelyet napi rendszerességgel is tudunk fogyasztani, akkor az útifűmaghéj nagyszerű választás lehet. Mutatjuk is, hogy milyen előnyei vannak még ennek a csodálatos tápláléknak!
Az útifűmaghéj nemcsak a cukorbetegség kezelésében, hanem a betegség megelőzésében is a segítségünkre lehet. Keményítőt tartalmaz nagy mennyiségben, amely aktívan részt vesz a vércukorszint szabályozásában. Kutatások igazolják, hogy azok számára, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek és élelmi rostban gazdag táplálékokat fogyasztanak, ezek a rostok nagyon sokat segíthetnek a betegség tüneteinek kezelésében.
A rostos táplálkozás, a magas rosttartalmú táplálékok az emésztésre is rendkívül pozitív hatást gyakorolnak. Többek között segítik az egészséges bélmozgásokat, amelyek a székletürítést könnyítik meg, és a székrekedés kialakulását előzhetik meg. Az útifűmaghéj is tele van értékes élelmi rostokkal, amelyek a bélrendszer és az egész emésztőrendszer működését is biztosítani tudják.
Az útifűmaghéjban és más, magas rosttartalmú táplálékokban előforduló rostok nagyon könnyen eltelítenek, ami azt eredményezi, hogy jóllakottnak érezzük magunkat, így nem fogyasztunk két főétkezés között nassolnivalókat, édességeket, egészségtelen táplálékokat, aminek hatására még fogyhatunk is, de legalábbis megőrizhetjük az optimális testsúlyunkat.
Az útifűmaghéj gazdag forrása egy antioxidáns vitaminnak is, mégpedig a C-vitaminnak. Ez a vitamin nagyon hatékony az immunrendszer erősítésében, illetve segít megakadályozni, hogy a szabad gyökök károsítsák a sejteket és így a szerveket és szöveteket. Nem mellesleg a kórokozók által okozott fertőzésekkel és betegségekkel szemben is megóvhat bennünket. Az útifűmaghéj A-vitaminban is bővelkedik, amely szintén nagyon hatékonyan védelmezi az immunrendszert, illetve aktívan hozzájárul a bőr és a szem egészségéhez is.
Az útifűmaghéj a polifenolok és a flavonoidok gazdag forrása, amelyek szintén csökkenteni tudják a testünkben az oxidatív stressz mértékét, így a különféle betegségekkel szemben is néminemű védelmet élvezhetünk.
Az útifűmaghéj oly módon védelmezi a szív egészségét, hogy csökkenteni tudja a magas koleszterinszintet. Csökkenti a vérnyomást, ezzel pedig olyan betegségektől óvhat meg bennünket, mint a stroke, a szívinfarktus és a vesebetegségek. Az útifűmaghéj káliumban is bővelkedik, amely szintén védelmezi az erek egészségét.
Milyen problémák jelezhetik, hogy baj van az emésztőrendszerünkkel, és hogyan segíthet az útifűmaghéj? Az útifűmaghéjat azok számára is ajánlják, akik IBS-ben, azaz irritábilisbél-szindrómában szenvednek, hiszen támogatja a normál bélműködést, és az emésztőrendszerre gyakorolt nyugtató hatása enyhít számos olyan tünetet, amelyek az IBS nevű betegséghez kapcsolódik, mint például haspuffadás, fokozott bélgázképződés, hasi görcsök.
Az útifűmaghéj magas rosttartalommal rendelkezik, így könnyen eltelít, mivel megduzzad a gyomorban, ezért sokáig nem érezzük éhesnek magunkat, ami segít a testsúlykontrollban is.