A fokhagymát évszázadok óta fogyasztják az emberek. Eleinte csak ételek ízesítésére használták, aztán rájöttek, hogy nagyon értékes táplálkozási profillal rendelkezik, azaz sok olyan tápanyagot tartalmaz, amely nagyon sokat segít az optimális egészség fenntartásában.
A fokhagyma tápanyagai a következők: B6-vitamin, C-vitamin, tiamin, riboflavin, A-vitamin, K-vitamin, E-vitamin, kolin, niacin, folát, pantoténsav, nátrium, cink, magnézium, vas, kálium, foszfor, réz, kalcium, szelén, mangán.
A nyers fokhagyma csökkenti a köhögést és az ezzel járó kellemetlen tüneteket, illetve megakadályozza a megfázás tüneteinek súlyosbodását is.
Ha a szív egészségét szeretnénk fokozni, akkor is érdemes rendszeresen nyers fokhagymát fogyasztani, ugyanis a gyógynövény egy allicin nevű vegyületben gazdag, amely megállítja az LDL-koleszterin oxidálódását, ez pedig csökkenti a koleszterinszintet, és javítja a szív egészségét. A gyógynövény ezen kívül csökkenti a vérrögképződés kialakulásának kockázatait, és így a trombózis előzhető meg, továbbá nagy szerepe lehet a magas vérnyomás csökkentésében is.
A fokhagyma antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságai fokozni tudják az agy egészségét is, így nagyon hatékony lehet az olyan neurodegeneratív betegségekkel szemben, mint az Alzheimer-kór és a demencia.
Ha az emésztésünket szeretnénk javítani, akkor is érdemes rendszeresen fokhagymát fogyasztani, hiszen csökkenti a belekben kialakuló gyulladást, mindemellett elpusztítja a rossz bélbaktériumokat, miközben fokozza a jó bélbaktériumok elszaporodását, ugyanis prebiotikus hatással rendelkezik.
A cukorbetegségben szenvedőknek is javasolt a fokhagyma fogyasztása, mivel nagyon hatékonyan szabályozza a vércukorszintet.
A fokhagyma védelmet jelent a szabad gyökökkel szemben, így védve meg a sejteket a károsodásoktól. C-vitaminban is bővelkedik, amely egy erős antioxidáns hatással rendelkező vitamin, és amely a fertőzések leküzdésében lehet a segítségünkre.
A fokhagyma a különféle bőrbetegségeket is segíthet kivédeni, például rendszeres fogyasztásával elkerülhetjük a pattanásokat, a pikkelysömör esélye is csökken, és mivel a bőrben lévő szabad gyököket is elpusztítja, így lassítani tudja a bőr öregedését.
Most pedig mutatunk további három immunerősítő táplálékot! A bodza nagyszerű az immunrendszer erősítésében, hiszen antioxidánsokat és flavonoidokat tartalmaz, amelyek a szabad gyökökkel harcolnak a szervezetben, és megakadályozzák, hogy azok károsítsák a sejteket. Antociánokat is tartalmaz, amelyek erősítik az ereket, és csökkentik a szervezet gyulladását. A bodza ezen kívül hatékony a légúti fertőzések, például az influenza kezelésében és hosszának csökkentésében.
A paradicsom nagy mennyiségű likopint tartalmaz, amely összefüggésbe hozható a rák és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával, mivel csökkenti a gyulladást a szervezetben. A likopin egy olyan antioxidáns, amely segít megnövelni az immunrendszer képességét a baktériumok elleni küzdelemben.
A zab szintén nagyszerű táplálék az immunrendszer erősítésére magas antioxidáns- és cinkszintje miatt. Ezek az antioxidánsok együtt dolgoznak, hogy segítsenek leküzdeni az oxidatív stresszt okozó szabad gyököket, amelyek hozzájárulnak a gyulladások és a krónikus betegségek kialakulásához. A zab egy béta-glükán nevű rostot is tartalmaz, amely segít az immunrendszer erősítésében azáltal, hogy növeli a fehérvérsejtek számát a szervezetben. A cink immunrendszert erősít, és segít a fertőzések elleni küzdelemben.