Az áfonya nemcsak finom és sokoldalú gyümölcs, hanem „szuperélelmiszernek” is nevezik. A kis, kék bogyók számos jótékony hatással rendelkeznek, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a betegségek megelőzéséhez.
Egy csészényi friss áfonyában 84 kalória, 0 gramm koleszterin, 1,1 gramm fehérje, 0,49 gramm zsír, 21 gramm szénhidrát és 3,6 gramm étkezési rost található. Egy ilyen adag napi C-vitamin szükségletünk 24 százalékát, B6-szükségletünk 5 százalékát, K-vitamin szükségletünk 36 százalékát szolgáltatja, továbbá található benne vas, kalcium, kálium, magnézium, foszfor, mangán, cink, réz, folsav, béta-karotin, kolin, A- és E-vitamin is.
Miért érdemes áfonyát fogyasztani?
Tele van antioxidánsokkal
Az áfonya az egyik legmagasabb antioxidáns-tartalmú gyümölcs. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek védelmet nyújtanak a sejtkárosodás ellen, és segítenek semlegesíteni a szabad gyököket. Az áfonyában található antocianinok különösen erősek, és ezek felelősek a gyümölcs jellegzetes kékes színéért is.
Az antioxidánsok hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, és más krónikus betegségek kockázatának csökkentéséhez, valamint lassítják az öregedési folyamatokat.
Támogatja az agyműködést
Az áfonya rendszeres fogyasztása pozitívan hat az agyra is. Számos kutatás bizonyította, hogy az áfonyában található fitonutriensek javíthatják a memóriát, a koncentrációt, és lassíthatják az időskori kognitív hanyatlást.
A mindennapi mentális frissesség megőrzése és az időskori demencia megelőzése érdekében érdemes az áfonyát az étrendünk részévé tenni.
Erősíti az immunrendszert
Az áfonya kiváló C-vitamin forrás, amely nélkülözhetetlen a szervezet immunrendszerének megfelelő működéséhez. A C-vitamin segíti a fehérvérsejtek termelődését, amelyek a fertőzések elleni védekezés kulcsszereplői.
Jótékony hatású a szív- és érrendszerre
Az áfonya rendszeres fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást, mérsékli a rossz (LDL) koleszterinszintet, és javítja az erek működését. Mindezek a hatások hozzájárulnak a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez.
Segít a testsúly kontrollálásában
Az áfonya alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató gyümölcs. Magas rosttartalmának köszönhetően segít a jóllakottság érzésének fenntartásában, és támogatja az egészséges emésztést.
Támogatja a látást
Az áfonya hozzájárul a szem egészségéhez is. Az antocianinok és egyéb fitonutriensek segíthetnek csökkenteni a szembetegségek, például a makuladegeneráció és a szürkehályog kockázatát.
Ezt a sok jót ronthatjuk némileg, ha sütemény, édesség formájában esszük, de időnként belefér ez is a kiegyensúlyozott étrendbe.
Áfonyás sütemények minden alkalomra
Unsplash
Áfonyás muffin
Hozzávalók
25 dkg finomliszt
1 csipet só
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
15 dkg vaj
12 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
3 darab tojás
2 dl görög joghurt
tej szükség szerint (opcionális)
25 dkg áfonya
Elkészítés
A lisztet szitáljuk át, majd forgassuk hozzá a sót, sütőport és a szódabikarbónát.
A puha vajat egy másik tálban a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük habosra. Ezután a tojásokat keverjük egyenként a masszához.
A lisztes keveréket adjuk a tojásoshoz a joghurttal együtt és keverjük csomómentesre a masszát. Ha szükséges, akkor tejjel lazíthatunk a tésztán.
A masszába forgassuk bele a megmosott és lecsepegtetett áfonyát.
Adagoljuk muffinformákba a masszát.
180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük készre.
Unsplash
Áfonyás sajttorta
Hozzávalók
Kekszes alap
250 g keksz
120 g vaj
3 evőkanál porcukor
csipet só
Krém
500 g mascarpone
200 g habtejszín
100 g tejföl
csipet só
3 db tojás
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom leve és reszelt héja
2 evőkanál keményítő
Áfonyás máz
35 dkg áfonya
1 db citrom reszelt héja
1 db citrom leve
1 csomag vaníliás cukor
1 tk fahéj
3 evőkanál cukor
kevés víz
Elkészítés
A kekeszet daráljuk le. A vajat olvasszuk fel, majd öntsük a kekszhez a cukorral és a csipet sóval együtt. Keverjük egyneművé.
A masszát nyomkodjuk egy 26 centiméteres tortaformába úgy, hogy a tortaforma oldalára is kerüljön belőle. Tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.
A mascarponés töltelékhez a hozzávalókat robotgéppel keverjük egyneműre.
A tölteléket egyenletesen kenjük az alapra.
150 °C-ra előmelegített sütőbe tegyünk egy magas falú tepsit, amit töltsünk meg félig vízzel. Ebbe tegyük a sajttortás tortaformát. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy teljesen jól zár a tortaforma, akkor csomagoljuk be alaposan alufóliába a szélét.
Nagyjából 60 perc alatt kisütjük. A teteje legyen remegős, de nem folyós.
Az áfonyát tegyük kevés vízbe, éppen, hogy csak ellepje, majd kezdjük el főzni. Adjuk hozzá a cukrokat, a fahéjat és a citrom reszelt héját, levét. Kevergessük folyamatosan addig, míg sűrű nem lesz.
Kenjük a kihűlt tortára a langyos áfonyás mázat.
Legalább egy éjszakára a helyezzük hűtőbe.
Unsplash
Áfonyás-Oreós joghurttorta sütés nélkül
Hozzávalók
Oreo kekszes alap
27 dkg Oreo keksz
7 dkg olvasztott vaj
Áfonyás-joghurtos krém
4 dl habtejszín (30%-os)
375 g joghurt
80 g porcukor
22 g porzselatin 0,8-1 dl vízzel elkeverve
25 dkg fagyasztott vagy friss áfonya 8 dkg kristálycukorral összefőzve
Elkészítés
Aprítsuk össze az Oreo kekszet. Adjuk hozzá az olvasztott vajat és keverjük össze.
Nyomkodjuk egyenletesen a 22 centiméteres kapcsos tortaforma aljára a kekszes masszát. Tegyük be a hűtőbe.
Az áfonyát botmixerrel pürésítsük. Tegyük bele a cukrot és tegyük fel főzni. Forrás után főzzük még 5 percig. Várjuk meg, míg langyosra hűl.
A joghurtot keverjük el a porcukorral. Keverjük hozzá az áfonyapürét (egy kicsit hagyhatunk belőle, amivel a torta tetejét díszíthetjük), majd a zselatint.
Verjük fel a hideg tejszínt. Adagoljuk és forgassuk bele óvatosan az áfonyás-joghurtos krémbe.
Öntsük a krémet az oreós kekszes alap tetejére.
Csorgathatunk a tetejére a megmaradt áfonyapüréből vagy dermedés után díszíthetjük egész áfonyaszemekkel.
2-3 órára tegyük a hűtőbe, ennyi idő kell a krém megdermedéséhez.
Pixabay
The post 3 pompás áfonyás sütemény minden alkalomra first appeared on Sokszínű vidék.