A bab kitűnő fehérje-, rost- és vitaminforrásnak számít, ami számos egészségügyi előnnyel jár. Aminosavakat is tartalmaz. Ezek olyan vegyi anyagok, amelyek fehérjét képeznek, és segítenek az izomépítésben. A fehérje egy alapvető tápanyagnak számít.
A bab a fehérjéknek, a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak a gazdag forrása. Rengeteg egészségügyi előnnyel rendelkezik, mutatjuk is, hogy melyek ezek!
A bab gazdag forrása a fehérjéknek. A fehérjéknek két nagy csoportja van. Vannak olyan hüvelyesek, amelyek mind a 9 aminosavat tartalmazzák és vannak, amelyek hiányosak, azaz nem tartalmazzák mind a 9 aminosavat. A babfélék közül a szójababban mind a 9 aminosav megtalálható. A vegánok is nagyon kedvelik a babot, nemcsak a magas fehérjetartalma miatt, hanem amiatt is, mert kevés kalóriát és telített zsírt tartalmaz.
A bab rendkívül gazdag tápanyagokban, különösen folátban. Amennyiben a szervezetünk nem jut elegendő foláthoz, úgy a következő egészségi problémákkal állhatunk szemben: heves szívdobogás, étvágytalanság, ingerlékenység, fáradtság és gyengeség. A bab nemcsak folátot, hanem cinket, vasat és magnéziumot is tartalmaz.
Gazdag forrása az antioxidánsoknak is, például a polifenoloknak. Az antioxidánsoknak kitüntetett szerepük van a fizikai öregedés lassításában, a rákos betegségek megelőzésében és a gyulladás csökkentésében.
Azok a személyek, akik rendszeresen fogyasztanak babot, kisebb valószínűséggel lesznek szívbetegek, legalábbis egy tanulmány szerint. Mivel pozitívan hat a szív- és érrendszerre, így a stroke és a szívinfarktus kockázata is csökken.
A bab segíthet a vércukorszint stabilizálásában vagy akár a cukorbetegség megelőzésében is. Sok rostot tartalmaz, ami csökkenti a vércukorszintet. A babban megtalálható egy olyan vegyi anyag is, ami segít szinten tartani a glükózszintet. A szójabab például a hasnyálmirigy sejtjeinek egészséges működését is megtámogatja. A hasnyálmirigy inzulint termel, amely szabályozza a vércukorszintet.
A zsírmáj egy olyan anyagcsere-rendellenesség, amely akkor fordul elő, amikor a zsír felhalmozódik a májban. A bab például csökkenti ezt a zsírfelhalmozódást. A bab rendszeres fogyasztásával tehát csökkenthető a zsírmájbetegség kialakulása.
A bab nemcsak rostokat, hanem egészséges keményítőt is tartalmaz, ami segít az étvágy szabályozásában. Hamar eltelít, így nem eszünk annyit, ami pedig testsúlycsökkenést eredményezhet.
A kutatások szerint a bab a bél egészségét is javítja. Javítja a bélbarrier működését, és növeli az egészséges baktériumok számát.
A babból nemcsak levest és főzeléket készíthetünk, de köretként és salátaként is megállja a helyét. Most egy ilyen receptet mutatunk be.
Olajbogyós-újhagymás babsaláta hozzávalói:
• egy kisebb fej saláta,
• 6-8 db koktélparadicsom,
• 2 csésze párolt bab,
• 1 maréknyi olajbogyó,
• 3-4 újhagyma,
• 2 teáskanál tökmag,
• 4 evőkanál olívaolaj,
• egy kisebb citrom,
• 1 evőkanál méz,
• 1 evőkanál mustár,
• ízlés szerint só és bors.
Elkészítése:
Pároljuk meg a babot, majd csepegtessük le, és tegyük egy salátástálba. Adjuk hozzá a felkarikázott paradicsomokat és az összetépkedett salátaleveleket. Daraboljuk fel az újhagymát és az olajbogyót, és ezt is keverjük a salátához. Keverjük el a citrom levében a mustárt, a mézet, az olívaolajat, a sót és a borsot, majd ezt is keverjük a salátához. Végezetül pirított tökmaggal szórjuk meg a salátánkat.