A flavonoidok titkai

Közeli fotó bogyós gyümölcsökről és hüvelyesekről, gabonáról.

Közeli fotó bogyós gyümölcsökről és hüvelyesekről, gabonáról.

Mit is kell tudnunk a flavonoidokról? Azt mindenképpen, hogy erős antioxidáns hatással rendelkeznek. Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek lassítják a szervezet öregedési folyamatait és védik a sejteket a károsodásokkal szemben. Amennyiben nem fogyasztanánk antioxidánsokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket, úgy az meglátszana a bőrünk állapotán, hiszen sokkal gyorsabban mutatná az öregedés jeleit, mint amikor a napi étrendünk részei ezek a táplálékok. Nagyon sokféle antioxidáns létezik, köztük a flavonoidok is. Ezek a vegyületek többnyire a zöldségekben és a gyümölcsökben lelhetők fel, és nagyon sok előnnyel bírnak. Cikkünkben ezeket az előnyöket mutatjuk be.

A flavonoidok nemcsak a gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg, hanem például a gabonákban, a virágokban, sokféle teában és még a vörösborban is. A flavonoidok tehát antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, emellett csökkentik a szervezetben a gyulladást, megelőzik a sejtmutáció kialakulását, csökkentik a rákos betegségek kockázatait, és kulcsfontosságú szerepük van a sejtenzimfunkciók szabályozásában.

A flavonoidoknak többféle altípusuk is létezik. A legnagyobbak a flavonolok, mint például a kempferol, a kvercetin, a miricetin és a fisetin nevű vegyületek.

A flavonolok számos zöldségben és gyümölcsben megtalálhatók, beleértve a paradicsomot, a salátát, a kelkáposztát, a bogyós gyümölcsöket, a szőlőt és az almát. A hagyma és a fokhagyma is tartalmaz nagy mennyiségben flavonolt, nevezetesen kvercetint. A kvercetin gazdag forrása még a zöld tea, a vörösbor és a kakaó.

Flavonoknak számít például a luteolin és az apigenin. A flavon táplálékforrásai a következők: petrezselyem, kakukkfű, zeller, paprika és olajbogyó.

A flavonok minden citrusfélékben is megtalálhatók, például a narancsban és a citromban, de a szőlőben is fellelhetők. Ilyen flavon például a heszperidin vagy a diozmin.

Az izoflavonok vagy izoflavonoidok elsősorban a hüvelyesekben vagy a szójababban találhatók meg. Az izoflavonok számos betegség leküzdésére képesek.

Az antociánok voltaképpen növényi pigmentek. A gyümölcsök külső sejtrétegeiben találhatók meg ezek a növényi vegyületek. Sok antociánt tartalmaz a szőlő, a fekete ribizli, a málna, az eper és az áfonya.

A flavonoidok gátolják az oxidációt, csökkentik a gyulladást, és megakadályozhatják a génmutációk és ezzel együtt a rákos betegségek kialakulását. Ezenkívül segítenek a sejtenzimek funkcióinak szabályozásában. Ezek a hatások többek között csökkentik a magas vérnyomást, és megakadályozhatják a rákos betegségek kialakulását.

A polifenolok és flavonoidok, amelyek sokféle gyümölcsben és zöldségben megtalálhatók, természetes kezelői lehetnek egyes szívbetegségeknek és a magas vérnyomásnak. Az antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező flavonoidok csökkentik az LDL oxidációját, illetve a lipidprofilokat is segítenek javítani, ezzel pedig csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait.

A flavonoidokban gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztása szabályozza a szénhidrátemésztést, az inzulinszekréciót, a glükózfelvételt és a zsírlerakódásokat. Egy tanulmány pedig az jegyezte le, hogy az almában, az áfonyában és a körtében található flavonoidok csökkenthetik a cukorbetegség kockázatait.

A flavonoidok ezenkívül hatékony vírusellenes vegyületeknek is számítanak. A vírusfertőzés különböző szakaszaiban hatnak, különösen molekuláris szinten, ami megakadályozza a vírusok elszaporodását.

A flavonoidok gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkeznek, amely hatás védelmet jelent az agysejtek számára, azaz hatékonyak lehetnek az agy működésének és egészségének javításában.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed