Amennyiben szeretnénk a szervezetünkben fokozni az antioxidáns-szintet, és szeretnénk egész évben megóvni magunkat a gombák, vírusok és baktériumok okozta fertőzésektől, akkor fogyasszunk oregánót tea, olaj, kapszula vagy nyers formában, ugyanis a gyógynövény remek antimikrobiális hatásokkal rendelkezik, nem beszélve arról, hogy rendkívül finom is. Mire is jó még az oregánó? Miért érdemes a mindennapi étrendünkbe illeszteni? Mutatjuk a válaszokat!
Az oregánó tartalmaz minimális mennyiségű kalóriát, illetve van benne zsír, rost, fehérje és szénhidrát is. Tápanyagok közül pedig különösen kalciumban, mangánban, vasban és K-vitaminban bővelkedik.
Az oregánó a mediterrán térségben, pontosabban a Földközi-tenger partvidékén örvend nagy népszerűségnek. Gazdag forrása a karvakrol nevű vegyületnek, amely vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
Az oregánóolajjal kapcsolatban végeztek kutatásokat, és megállapították, hogy mind a fűszernövény, mind a gyógynövényből préselt olaj nagyon hatékonyan képes elpusztítani a vírusokat. Azonban ha valakit mégis megtámadnak ezek a kórokozók, akkor a betegség lefolyása és annak progressziója csökkenhet az oregánóolaj hatására.
Az oregánóolaj gyógyító hatásai nemcsak a benne lévő értékes vegyületeknek köszönhető, hanem az illóolajoknak is. Ezek az illóolajok remek gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek. Az oregánó olaja még akkor is csökkentheti és meg is szüntetheti a gyulladást, ha az már krónikussá vált. Ezzel a pozitív hatásával nemcsak magát a gyulladást szüntetheti meg, hanem a krónikus gyulladás miatt kialakult betegségeket is, mint amilyen az Alzheimer-kór is.
Az oregánóolaj más gyulladásos állapotok esetén is a segítségünkre lehet. Különösen ízületi gyulladás esetén hozhat nagyon jó eredményeket, de a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy pikkelysömör, izomfájdalom, akne és rovarcsípések esetén is számíthatunk a gyógynövény segítségére.
A gyógynövény antibakteriális hatásai is kiemelkedőek, különösen az E. coli baktériummal szemben veszi fel eredményesen a harcot. A gyógynövény segíthet a gyomor- és bélrendszeri egészség fenntartásában, illetve az emésztési panaszok leküzdésében is számíthatunk a segítségére.
A gyógynövény antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek pozitívan hatnak a bőr, a szív, a szem, az agy és a sejtek egészségére.
Az oregánóban található karvakrol nevű vegyülettel kapcsolatban megállapították, hogy potenciálisan koleszterinszint-csökkentő hatása is van. Az állatkísérletekben az egerek alacsonyabb zsírszinttel rendelkeztek, miután oregánókiegészítést kaptak. Ez még akkor is érvényes volt, ha magas zsírtartalmú táplálékokkal etették őket.
Az oregánó nagyon hatékonyan gyógyítja a felső légúti fertőzéseket is. Antibiotikus és gyulladásgátló tulajdonságai miatt az oregánó felhasználható az akut hörghurut és a tüdőgyulladás enyhítésére. Egy kísérletet is végeztek ezzel kapcsolatban. Felső légúti fertőzésben szenvedő embereknek oregánókivonatot adtak. Az eredmények meglepőek voltak, ugyanis már egy órán belül a vizsgálati alanyoknak csökkentek a tüneteik, például a torokfájás, a köhögés és a rekedtség is.
Az oregánó erős antioxidánsként működik a szervezetben, így hasznos lehet számos krónikus betegség tüneteinek csökkentésében.
Az oregánó antimikrobiális aktivitása nemcsak antibiotikumként, hanem parazitaellenes szerként is nagyon hasznos. Ezen kívül erősítheti a belek izomfalát is, ezzel megakadályozva a szivárgóbél-szindróma kialakulását, amelyet a bél izomfalának gyengülése jellemez, ami pedig a baktériumok kiszivárgását eredményezi a véráramba.