A gyümölcsfogyasztás csökkentheti a depresszió kockázatait

A gyümölcsfogyasztás egészséges. Egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban számtalan tanulmány és tudományos kutatás született az elmúlt évtizedekben. A rendszeres gyümölcsfogyasztás azonban nemcsak a fizikai, hanem a lelki egészségre is pozitívan hat, ugyanis egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerint csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatait. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan is történik mindez.

A rendszeres gyümölcsfogyasztással megnövelhetjük a napi rostbevitelünket. Ha mindennap eszünk gyümölcsöt, ezzel nemcsak az étrendünket színesítjük, de a napi antioxidáns-bevitelt is jelentősen megnövelhetjük. Egy új tanulmány azt jegyezte le, hogy minél több gyümölcsöt fogyasztunk fiatalabb korunkban és a 40-es, 50-es éveinkben, annál kisebb lesz az esélye a depresszió kialakulásának idősebb korunkban. Egy kutatásba negyvenezer embert vontak be. A vizsgálat 20 évig tartott, azaz ennyi ideig követték nyomon a résztvevők étkezési szokásait. A kutatók azt a megállapítást tették a vizsgálat befejeztével, hogy a rendszeres gyümölcsfogyasztók esetében mintegy 41%-kal csökkent a depresszió kockázata ezeknél a személyeknél idősebb korukban.

Annak, hogy a rendszeres gyümölcsfogyasztás csökkenti a depresszió és más mentális betegségek kockázatait, több oka is lehet. Az oxidatív stressz és az ideggyulladás depressziót okozhat az emberi szervezetben. A gyümölcsök azonban olyan sok antioxidánst és gyulladáscsökkentő mikrotápanyagot tartalmaznak, mint például C-vitamin, karotinoidok és flavonoidok, amelyek csökkentik az oxidatív stresszt, és gátolják a gyulladásos folyamatokat a szervezetben.

A gyümölcsök tehát jobb kedvre deríthetnek bennünket, de azért ennél sokkal több előnnyel bírnak. Az egyik ilyen, hogy kiváló vitamin-, ásványianyag- és fitonutriens-források, így hozzájárulnak a test energiaszintjének növeléséhez és az általános egészségi állapot javulásához.

A gyümölcsök csökkentik a szívvel kapcsolatos betegségek és a rákos betegségek kockázatait. Az olyan gyümölcsök, mint a sárgabarack, az alma vagy a grépfrút, flavonoidokban, karotinoidokban, rostokban, káliumban és magnéziumban gazdagok, amely tápanyagok megvédhetik a szívet a különféle betegségektől.

Az élelmi rostok jelenléte a gyümölcsökben csökkentheti a vér koleszterinszintjét, illetve az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatait. A rostban gazdag olyan gyümölcsök – mint az eper, az alma vagy a banán – rákellenes hatásokkal is rendelkeznek.

A banán, a narancs és az avokádó gazdag forrásai a káliumnak, amely segít fenntartani a normál vérnyomást. Az is fontos, hogy ezek a gyümölcsök alacsony szénhidrát- és zsírtartalommal bírnak.

A C-vitaminban gazdag gyümölcsök hasznosnak bizonyulnak a testtömeg szabályozásában. Ezen kívül a gyümölcsök nem tartalmaznak telített zsírokat vagy koleszterint, amelyek károsak a szív egészségére.

A magas rosttartalmú gyümölcsök enyhe hashajtó tulajdonságokkal is rendelkeznek. Segítik az emésztési folyamatokat, és megakadályozzák a vesekő kialakulásának kockázatait.

A gyümölcsök gazdag forrásai az antioxidánsoknak, amelyek segítenek megőrizni a bőr ragyogását. Az A-vitamint tartalmazó gyümölcsök nemcsak a haj, hanem a bőr egészségének is jót tesznek, hiszen javítják a haj szerkezetét, és fényességet kölcsönöznek a hajszálaknak.

A legtöbb gyümölcs magas víztartalommal rendelkezik, így segít a test hidratálásában. Ez télen és nyáron is hasznos, hiszen az év minden hónapjában ügyelnünk kell a testünk hidratációjára.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed