A hasnyálmirigy egy nagyon fontos szervünk, amely gyulladt állapotba is kerülhet. Ilyenkor enzimek szabadulnak fel az emésztési folyamat megkezdése előtt, ami negatívan hat a hasnyálmirigy egészségére és működésére.
A hasnyálmirigy egészségének megőrzéséhez javaslunk most különféle táplálékokat. Ilyenek például a gyümölcsök, a zöldségek, a lencse, a bab, a fűszernövények, a teljes kiőrlésű gabonák, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, a halak, a sovány húsok, a kókuszolaj.
Az egészséges hasnyálmirigy fenntartása érdekében fontos, hogy kerüljük el a következő táplálékokat: finomított szénhidrátok, például fehér kenyér, vaj, majonéz, margarin, sült ételek, sütemények, desszertek, feldolgozott húsok, vörös hús, magas zsírtartalmú tej és tejtermékek.
A hasnyálmirigy egészségének megőrzése érdekében tartózkodjunk a gyorsételek fogyasztásától. A hasnyálmirigy szempontjából egészséges étrendnek mindenképpen tartalmaznia kell fehérjékben gazdag táplálékokat, de csak kevesebb állati zsírt és jóval több antioxidánsokban gazdag ételeket.
A magas rosttartalmú táplálékok a hasnyálmirigy-gyulladás étrendjének alapelemei. Ezek az ételek csökkentik a triglicerid szintjét a vérben, megakadályozzák az epekövek kialakulását, és a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának kockázatait is csökkentik.
Az alacsony zsírtartalmú táplálékok megkönnyítik a hasnyálmirigy szerepét az emésztésben. Ez segíti a hasnyálmirigy gyors gyógyulását.
A hasnyálmirigynek antioxidánsokban gazdag ételekre is szüksége van, hiszen ezek a táplálékok segítenek csökkenteni a gyulladást, és gyógyító hatással is rendelkeznek.
A sovány fehérje csökkenti a hasnyálmirigy munkáját az emésztési folyamatban. Ezzel együtt a fehérjeszükségletet is teljesíti, ami elősegíti a test erősítését.
A közepes láncú trigliceridek hozzáadása az étrendhez elősegíti a tápanyagok jobb felszívódását.
Nagyon fontos, hogy következetesek legyünk a napi étkezésekkel, azaz legyen egyfajta rend és rituálé, már ami a napi étkezéseinket illeti. Ne a napi 3-4-szeri étkezéseket részesítsük előnyben, hanem együnk inkább egy nap 5-6 alkalommal, mindig kevesebb, kisebb adagokat. Ez megkönnyíti az emésztést és a hasnyálmirigy munkáját is.
Miért olyan lényeges az egészséges táplálkozás a hasnyálmirigy számára? Az egészséges táplálkozás segít a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás megelőzésében, illetve nem alakul ki táplálkozási hiányosság, és így sikerül fenntartani a normál vércukorszintet is.
Az egészséges táplálkozás megkönnyíti a hasnyálmirigy emésztési mechanizmusát is. Ez felgyorsítja ennek a szervnek a gyógyulási folyamatát akut vagy krónikus hasnyálmirigy-gyulladás esetén.
A vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag táplálkozás csökkenti a hasnyálmirigy-gyulladás esélyét.
Az alkoholfogyasztás növeli a hasnyálmirigy-gyulladás kockázatait, illetve a már meglevő betegség tünetei is fokozódhatnak. Ez a veséket is károsítja, ami szintén hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásához vezethet.