A kávéval kapcsolatban sok kutatást végeztek, és a legújabb vizsgálatok szerint a kávé nagyon előnyös lehet nemcsak a kognitív hanyatlás megelőzésében, de akár még a rettegett betegség, az Alzheimer-kór is elkerülhet bennünket. Mutatjuk is, hogy miért annyira előnyös, ha rendszeresen, ám mértékkel fogyasztunk kávét!
Az Alzheimer-kór egy olyan neurodegeneratív állapot, amely hatással van nemcsak a memóriára, hanem a gondolkodásra és a viselkedésre is. Általában a hatvan évnél idősebb embereket veszélyezteti. Napjainkban nagyon sokan szenvednek ebben a betegségben nemcsak hazánkban, hanem világszerte. Sajnos a betegséget nem lehet megállítani, sem pedig visszafordítani, azonban a kezelések nagyon hatékonyak lehetnek a betegség progressziójának lassításában.
A kutatások fókuszába azok az anyagok is bekerülnek, amelyekkel kapcsolatban felmerülhet, hogy egyrészt segítenek a tünetek enyhítésében, másrészt talán a betegség gyógymódja is lehet.
A kávé és az Alzheimer-kór közötti összefüggést is vizsgálták, azaz sok kutatást végeztek azzal kapcsolatban, hogy a kávénak milyen szerepe lehet, lehet-e egyáltalán szerepe a betegség tüneteinek enyhítésében.
Egy kutatásban hatvan évnél idősebb embereket vizsgáltak tíz éven keresztül. Az egyik csoport tagjai rendszeresen fogyasztottak napi 2-3 csésze kávét, míg a másik csoport tagjai vagy ennél kevesebbet, vagy egyáltalán nem ittak kávét. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy azon emberek körében volt alacsonyabb a kognitív hanyatlás kockázata, akik rendszeresen, azaz napi 2-3 csésze kávét fogyasztottak.
A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a kávéfogyasztás ugyan nem állítja meg a már kezdődő betegséget, azonban nagyon hatékony a tünetek csökkentésében és a betegség progressziójának lassításában.
Nemcsak a kávéfogyasztás, hanem más életmódbeli változtatások is jelentősen csökkenthetik az Alzheimer-kór kialakulásának az esélyét, például a rendszeres testmozgás, a magas vérnyomás csökkentése és stabilizálása, a cukorbetegség ellenőrzés alatt tartása, a koleszterinszint csökkentése. A kutatások azt mutatják, hogy a magány elkerülése és a dohányzás abbahagyása is sokat segíthet abban, hogy elkerüljön bennünket ez a rettegett kór.
A rendszeres kávéfogyasztással nem csak az Alzheimer-kór kerülhető el. A kávé ugyanis csökkenti a metabolikus szindróma kockázatát, amely növeli a szívroham és a stroke kockázatait. A kávéban található polifenolok csökkentik a szívbetegségek esélyeit.
Ezek a polifenolok segítenek megelőzni és kezelni a 2-es típusú cukorbetegséget is. A kávébab magnéziumot is tartalmaz. Ez a tápanyag javítja az inzulin és a glükóz anyagcseréjének hatékonyságát.
Az eddigi kutatási eredmények azt mutatják, hogy azon személyek körében, akik napi 2 csésze kávét fogyasztanak, csökken a májrák, az endometriumrák, a cirrózis és a fibrózis kockázata.
A kávé stimulálja a bélmozgást, és ez csökkenti a székrekedés kockázatait. Ily módon távoznak a szervezetből a toxikus anyagok, ami viszont a vastagbélrák kockázatait minimalizálhatja.

