A kolinban gazdag karfiol csökkenti a porckopás progresszióját – tojásos-répás karfiolsaláta-recepttel

Vágódeszkán egy fej karfiol, mellette kés és karfiolrózsák, kis tálban karfiolrózsák.

Vágódeszkán egy fej karfiol, mellette kés és karfiolrózsák, kis tálban karfiolrózsák.

Hazánkban nagyon sokan szeretik és fogyasztják a karfiolt: nemcsak nagyon finom és sokféleképpen lehet elkészíteni, de még roppant egészséges is.

A karfiol magas rosttartalommal rendelkezik, így nagyon jót tesz az emésztésnek, és biztosítja az emésztőrendszeri egészséget. Az egészségmegőrzéshez az is aktívan hozzájárul, hogy sok antioxidánst és tápanyagot is tartalmaz ez a zöldség.

A karfiol a keresztesvirágú zöldségek családjába tartozik. Nemcsak a rosttartalma kiemelkedő, hanem szinte az összes B-vitamint tartalmazza, és kolinban, illetve egyéb antioxidánsokban is bővelkedik. Az antioxidánsoknak nagy szerepük van a rákos betegségek és a krónikus betegségek megelőzésében. A kolin pedig segít a jó memória megőrzésében, és még a tanulási képességeket is fokozni tudja.

A karfiol a szupertáplálékok csoportját színesíti, hiszen sok rostot, antioxidánst, így C-vitamint is tartalmaz, emellett szulforafánban is gazdag, amely rákellenes hatásokkal is rendelkezik. Karotinoidokban is bővelkedik, amelyek szintén sokat segíthetnek a rákos betegségek megelőzésében.

A karfiolnak nagy szerep van az immunrendszer megerősítésében, emellett a hormonális egyensúly megteremtésében is főszerepet kaphat.

A karfiol nagyon sok antioxidánst tartalmaz, aminek nagy szerepe van a gyulladás csökkentésében. Ha csökken a szervezetben a gyulladás, akkor jelentősen lecsökken a krónikus betegségek kialakulásának az esélye is.

A káposzta és a brokkoli mellett a karfiol is bővelkedik egy szulforafán nevű vegyületben. Ez a vegyület nagyon hatékonyan képes enyhíteni az ízületi gyulladás kellemetlen tüneteit. A szulforafán nemcsak a gyulladást minimalizálhatja, hanem az ízületi gyulladás mellett kialakuló porckopás progresszióját is csökkenteni tudja.

A karfiol nem csupán antioxidánsokban, hanem gyulladáscsökkentő vegyületekben is gazdag, amelyek nagyon hatékonyan csökkentik az oxidatív stresszt a szervezetben, amely köztudottan megnöveli a rákos betegségek kialakulásának az esélyét.

A karfiol megóvhat bennünket a szívbetegségektől és az agyi rendellenességektől is. Nagy mennyiségben tartalmaz ugyanis K-vitamint, C-vitamint, omega-3 zsírsavakat és antioxidánsokat, amelyek csökkentik a plakkok kialakulásának kockázatait az erekben. Ily módon nemcsak a magas vérnyomás, hanem a magas koleszterinszint is csökkenhet, ami csökkenti a szívbetegségek és az agyi betegségek kialakulásának esélyeit.

A legtöbb ember számára nem jelent gondot a karfiol fogyasztása. Ha azonban pajzsmirigyproblémája van, akkor érdemes minimalizálni az elfogyasztott keresztesvirágú zöldségeket, hiszen ezek a zöldségek zavarhatják a jód felszívódását, amely a pajzsmirigyhormonok előállításához szükséges.

A karfiol magas rosttartalmú táplálék, amely a legtöbb ember számára rendkívül előnyös, hiszen támogatja az emésztési folyamatot, és üzemanyagforrást biztosít a bélben élő egészséges baktériumok számára. Néhány embernél azonban a magas rosttartalmú táplálékok puffadást és gázképződést okozhatnak, ami különösen fontos a gyulladásos bélbetegségben (IBD), a Crohn-betegségben és a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedők számára.

Ha pedig valaki vérhígító gyógyszert szed, akkor a K-vitaminban bővelkedő táplálékokat is korlátozni szükséges.

A karfiolt sokféleképpen elkészíthetjük, most egy remek salátarecept következik.

Tojásos-répás karfiolsaláta hozzávalói:

• 1 közepes fej karfiol,
• 2 sárgarépa,
• 1 fej lila hagyma,
• 2 főtt tojás,
• 3 dl natúr joghurt,
• ízlés szerint só és bors,
• 2 gerezd fokhagyma.

Elkészítése:

Pároljuk roppanósan puhára a karfiolt és a kockákra vagy karikákra vágott sárgarépát. Amikor elkészült, csepegtessük le, és tegyük egy salátástálba. A joghurtban keverjük el a lereszelt fokhagymát, a sót és a borsot, majd az egészet keverjük a salátához. A keményre főtt tojást szeleteljük fel, és forgassuk a salátához.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed