A szervezetünkben fehérjék vannak. Az egyik leggyakoribb fehérje pedig a kollagén, amely az emberi testben is jelen van. Minél több kollagén van a szervezetünkben, annál feszesebb és rugalmasabb lesz a bőrünk. Kutatások igazolják, hogy az antioxidánsok, az antioxidánsokban bővelkedő táplálékok aktívan hozzájárulnak a kollagéntermeléshez. Mutatjuk is, hogy miket együnk, hogy fokozódjon a szervezetünkben a kollagéntermelés!
A bőrnek, a körmöknek, a csontoknak és a kötőszöveteknek kollagénre van szükségük, hogy erősek és egészségesek maradjanak. A kollagén segít fenntartani a bőrünk rugalmasságát is.
A kollagén termelését nagyon sok gyógy- és fűszernövény megtámogatja. Ebbe a kategóriába tartozik a menta, a bazsalikom, a fekete bors, a Cayenne-bors, az oregánó, a zsálya, a kakukkfű, a petrezselyem, a rozmaring, a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér és a kurkuma. Ezek a gyógynövények flavonoidokban bővelkednek, amelyek nagyszerű antioxidáns hatással rendelkeznek. Ezek az antioxidánsok lehetővé teszik az egészséges gyulladásos válasz kialakítását, illetve jelentősen csökkenteni tudják a szervezetben a sejtkárosodások mértékét.
Az egészséges zsírok szintén lehetővé teszik, hogy kollagén termelődjön a szervezetünkben. Mindemellett nagy szerepük van a tápanyagok felszívódásában, a mentális egészség fenntartásában és a hormonok egyensúlyának megteremtésében.
A kollagéntermeléshez még az erjesztett táplálékok is aktívan hozzájárulnak. Mindemellett ezek a táplálékok erősítik az immunrendszert, és csökkentik a szervezetben a gyulladást. Ilyen erjesztett táplálék például a savanyú káposzta, a kefir, a joghurt és a különféle savanyúságok.
A gyümölcsök is aktívan megtámogatják a kollagéntermelést, ugyanis gyulladáscsökkentő polifenolokban bővelkednek. Milyen gyümölcsöket fogyasszunk, hogy több kollagén legyen a szervezetünkben? Például szőlőt, olajbogyót, almát, ananászt, narancsot, citrusféléket.
A zöldségek sem maradhatnak ki a felsorolásból, ha kollagénfokozásról van szó. A zöldségek olyan tápanyagokat tartalmaznak nagy mennyiségben, amelyeknek nagy szerepük van a kollagéntermelés növelésében. Ilyen tápanyag például a C-vitamin, a cink, az E-vitamin, a mangán, az A-vitamin és a réz. Milyen zöldségekre számíthatunk, ha a kollagéntermelés a célunk? Például a paradicsomra, a paprikára, a padlizsánra, a sárgarépára, az édesburgonyára, a hagymára. A sötétzöld leveles zöldségek is nagyszerű kollagénfokozók, mint például a brokkoli, a káposzta, a karfiol, a cékla, a zeller.
A C-vitamin fontos szerepet játszik a kollagén termelésében, ezért döntő fontosságú, hogy minden nap elegendő mennyiségű C-vitamint vigyünk be a szervezetünkbe. A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely segít megvédeni a bőrt a környezeti károktól. A bőrnek C-vitaminra van szüksége a kollagén szintetizálásához. Sok C-vitamint tartalmaznak a citrusfélék.
A fokhagyma szintén segíthet a kollagéntermelés fokozásában. A fokhagymában lévő kén segíti a kollagén szintetizálását. A paradicsom C-vitaminban és egy specifikus antioxidáns vegyületben, mégpedig likopinban bővelkedik. A likopin bizonyítottan támogatja a bőr egészségét, és segíti a kollagéntermelést is.
A csontleves gazdag forrása az aminosavaknak, de kalciumot, magnéziumot és kollagént is tartalmaz, így érdemes rendszeresen fogyasztani.