A menopauza általában a nők 45-55. évében következik be. Ilyenkor a két női nemi hormon, azaz az ösztrogén és progeszteron szintje lecsökken, és a menstruációs ciklus is megszűnik. Azonban egyes nőknél a menopauza korábban alakul ki, ezt a folyamatot nevezzük korai menopauzának. A menopauza sok betegséget hozhat magával, azonban a korai menopauza talán még többet, a legutóbbi kutatások szerint még az Alzheimer-kór kockázatait is megnövelheti.
Az Alzheimer-kór egy olyan progresszív agyi betegség, amely hatással van a memóriára, a gondolkodásra és a viselkedésre is. Ez a demencia egyik leggyakoribb oka az idősebb személyek körében.
A kutatások azt mutatják, hogy nőknél sokkal több esély van az Alzheimer-kór kialakulására, mint a férfiak esetében. A tanulmányok leírása szerint a korai menopauza pedig tovább fokozza a kockázatokat. A korai menopauza időben történő „kezelése” jelentősen csökkentheti a szívbetegségek és a kognitív károsodás kockázatait.
Az életünket nagyon meghatározza, hogy milyen táplálékokat fogyasztunk. Ez még a korai menopauza kialakulására is hatással van, illetve léteznek olyan táplálékok, amelyekkel akár késleltethető is a menopauza kialakulása.
Egyes kutatások szerint sok tényező játszik szerepet a korai menopauza kialakulásában, ide sorolható a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a kemoterápia, a genetika és egyes gyógyszerek. Ezen tanulmányok szerint közvetlen kapcsolat áll fenn egyes táplálékok és a korai menopauza kialakulása között. A kutatók szerint vannak olyan táplálékok, amelyek késleltethetik a menopauza létrejöttét, ide tartoznak az omega-3 zsírsavak és a hüvelyesek.
A korai menopauza azért is rejt veszélyeket, mivel sok betegség okozója lehet, ilyen például a csontritkulás, a depresszió, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a kognitív károsodás. A fitoösztrogének azonban segíthetnek a menopauza késleltetésében. A fitoösztrogéneket nevezhetjük növényi eredetű ösztrogéneknek is, mivel megnövelik az ösztrogénszintet a női szervezetben. Az életkor előrehaladtával csökken az ösztrogénszint, és ennek következtében jön létre a menopauza. Sok olyan táplálék létezik, amely gazdag forrása a fitoösztrogéneknek. Ebbe a csoportba tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák, a gyümölcsök (szamóca, narancs, őszibarack, kajszi), a hüvelyesek (borsó, lencse, bab, csicseriborsó), a lenmag, a szezámmag, az olajbogyó, az olívaolaj, a kurkuma és a fokhagyma.
A fitoösztrogének nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkeznek: flavonoidokat és lignánokat tartalmaznak, amelyek csökkentik az ösztrogénhiány tüneteit a női testben, és késleltetik vagy megakadályozzák a menopauza idő előtti kialakulását. A menopauza kellemetlen tüneteit vagy a menopauza során fellépő egészségi problémák – úgymint hőhullámok, csontritkulás, depresszió, hangulatingadozások, gyenge koncentráció, demencia, szívbetegségek – kockázatait is csökkenthetik.
A finomított szénhidrátok rendszeres fogyasztása szintén szerepet játszik a korai menopauza kialakulásában, mint ahogyan a dohányzás is. Nem mellesleg a dohányzás káros hatással van a petefészek működésére és egészségére. A mértéktelen alkoholfogyasztás is oka lehet a korai menopauzának, azonban az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás sokat segíthet a probléma elkerülésében.