A szervezetben kialakulhat gyulladás. Ettől azonban nem kell megijedni, hiszen egy nagyon is természetes folyamatról van szó. A gyulladás voltaképpen nem más, mint a szervezet természetes válasza valamilyen sérülésre, betegségre vagy fertőzésre.
Kétféle gyulladás is létezik: akut és krónikus. Az akut gyulladás általában valamilyen seb vagy fertőzés következtében alakul ki, és néhány nap alatt el is múlik a seb vagy a fertőzés gyógyulásával. A krónikus gyulladás azonban hosszabb ideig, hónapokig, de akár évekig is elhúzódhat. Ez azért probléma, mivel a krónikus gyulladásból olyan betegségek alakulhatnak ki, mint cukorbetegség, szívbetegség, rákos megbetegedések, vesebetegségek, immunrendszeri rendellenességek.
A gyulladás mértékét azonban természetes módszerekkel is mérsékelhetjük. Az egyik leghatékonyabb gyulladáscsökkentő nem más, mint a kurkuma. A kurkuma antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Bioaktív vegyülete, a kurkumin mind a krónikus, mind az akut gyulladás kezelésében nagyon hasznosnak bizonyult a klinikai vizsgálatok során. Hogyan használjuk? Keverjünk el egy pohár meleg tejben egy teáskanálnyi kurkumint. Naponta elegendő egy pohárnyi ilyen italt elfogyasztani.
A gyömbért is használhatjuk gyulladások kezelésére. Olyan antioxidánsokat és fenolos vegyületeket tartalmaz, amelyek szintén nagyon hatékonyak a gyulladás természetes kezelésében. A gyömbér segít blokkolni a krónikus betegségekhez kapcsolódó gyulladási utakat. Hogyan fogyaszthatjuk? Vagy teát készítünk belőle, vagy reszelt gyömbért és mézet összekeverünk, és naponta 2-3 teáskanálnyit elfogyasztunk ebből a keverékből.
A fahéj lehet a másik legjobb természetes gyógymód, amennyiben krónikus gyulladástól, például ízületi gyulladásban szenvedünk. Csökkenti egy gyulladásos marker, a C-reaktív fehérje szintjét a szervezetben. Hogyan használjuk? Hozzáadhatunk fél teáskanálnyit a naponta fogyasztott kávénkhoz vagy teánkhoz. De ugyanúgy, mint a gyömbért, mézzel is fogyaszthatjuk.
A fokhagyma számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Egy diallil-diszulfid nevű vegyületben is gazdag, amely természetes vegyületként még gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. A fokhagymát beilleszthetjük az étrendünkbe, de lereszelve és mézzel elkeverve is bátran fogyasztható.
A Cayenne-bors nemcsak fűszerként használható, hanem remek gyulladáscsökkentőként is. Kapszaicin nevű vegyületet is tartalmaz, amely nemcsak a gyulladást, hanem a fájdalmat is csökkenti a szervezetben. Hogyan használjuk? Fogyaszthatjuk belsőleg kapszula formájában, míg külsőleg a kapszaicint is tartalmazó krémet használhatjuk.
A fekete bors fő összetevője a piperin, amely gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A piperin akut gyulladás esetén is hatékony lehet. Ezen kívül antibakteriális és antioxidáns hatása is kiemelkedő. A fekete borsot hozzáadhatjuk salátákhoz és húsételekhez, de akár a teánkba is tehetünk mindig egy-egy csipetet.
Az oregánó egy béta-kariofillén nevű vegyületet tartalmaz, amely segít a gyulladás elleni küzdelemben. Segít enyhíteni az olyan állapotokat, mint az ízületi gyulladás. Bakteriális és vírus okozta fertőzések esetén is használhatjuk, például tea formájában.
A kardamom egy melegítő fűszer, amelyet gyakran használnak Indiában desszertek ízesítésére. Mi magunk is kipróbálhatjuk. Ez a fűszer gyulladáscsökkentő hatásokkal bír. Csökkenti a CRP és a gyulladásos citokinek szintjét.
Télen sok savanyú káposztát eszünk. Ha mi készítjük, ne sajnáljuk ki a köménymagot, ugyanis remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Egyes tanulmányok azt írták le, hogy előnyös lehet vastagbélgyulladás, illetve gyulladásos bélbetegség esetén.

