Azt eddig is tudtuk, hogy a rendszeres zöldségfogyasztás mennyire pozitívan hat az egészségre, hiszen ezek a táplálékok tele vannak hasznos tápanyagokkal, például vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal.
Egy új tanulmány szerint a magas nőknek nagyobb valószínűség szerint alakulnak ki mentális és fizikai problémáik, mint alacsonyabb társaiknak. Azonban a kutatások arra is rávilágítottak, hogy a rendszeres zöldségfogyasztással megelőzhetők mind a mentális, mind pedig a fizikai problémák.
Már a korábbi kutatások is foglalkoztak azzal, hogy a magasabb emberek esetében alacsonyabb a szívbetegség, ellenben sokkal magasabbak a rákos betegségek kockázatai.
A kutatásba majdnem 70 ezer nőt vontak be, és a vizsgálat 32 évig követte nyomon ezeket a nőket. A nők eltérő magasak voltak, ugyanis 157 cm-től 185 cm-es nagyságig sokféle magasságú nő képviseltette magát a vizsgálatban. A vizsgálati eredmények szerint a magasabb nők sokkal többféle mentális és fizikai betegséggel küzdöttek a 32 év elteltével, mint azok, akik kisebb magassággal rendelkeztek. Viszont azok a magas nők, akik egészségesen táplálkoztak, azaz az étrendjükben sok zöldség szerepelt, nem teljesítettek olyan rosszul a teszteken. A kutatók megállapították tehát, hogy bármennyire is nagyobb rizikócsoportba tartoznak a magasabb hölgyek mentális és testi betegségek szempontjából, a zöldségek rendszeres fogyasztásával ellensúlyozhatók és ki is védhetők ezek a betegségek, hiszen a zöldségeknek nagyon sok pozitív előnyük van. Most ezek közül mutatunk be néhányat!
Gyulladásra van szükség a gyógyulási folyamathoz, amennyiben megsérülünk. A krónikus gyulladás azonban nem jó a testünk számára. A zöldségek segítenek a gyulladás leküzdésében, mivel antioxidánsokban és fitokemikáliákban gazdagok, amelyek segítenek a szervezetnek csökkenteni a krónikus gyulladást.
A magas rosttartalmú ételek, például a teljes kiőrlésű gabonák vagy éppen a zöldségek segítenek, hogy elegendő rosthoz jusson hozzá a szervezetünk. A rost nagyszerű a szív és a bélrendszer számára, hiszen csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatait.
Idősebb korban fokozódik a szemet érintő betegségek kockázata. A túlzott számítógép- és mobiltelefon-használat is nagyon megterheli a szemet, és fokozza a szembetegségek kockázatait. Egyes zöldségek még úgynevezett szemvitaminokat, szemtápanyagokat is tartalmaznak, mint amilyen a zeaxantin és a lutein. Ezek a tápanyagok csökkentik az életkorral összefüggő makuladegeneráció kockázatait. Sok luteint és zeaxantint tartalmaz még a spenót, a bazsalikom, a sárgarépa.
A zöldségek sok káliumot és rostot tartalmaznak. Mindkét tápanyag hatékony a szív egészségének megőrzésében. A sok zöldségfogyasztás segít a testsúlykontroll fenntartásában is. Márpedig fontos, hogy ne hordozzunk súlytöbbletet magunkon, ugyanis a hízás nagy terhet ró a szívre.
A zöldségek alacsony kalóriatartalmúak, ellenben sok rostot és tápanyagot tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy a rendszeres zöldségfogyasztás megakadályozhatja a vércukorszint-ingadozásokat és a magas vércukorszint, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
Amennyiben idősebb korunkban is szeretnénk megőrizni agyunk élességét, úgy mindenképpen érdemes a zöldségeket felvenni az étrendünkbe. A zöldségeken alapuló MIND-diéta segíthet csökkenteni a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását. Emellett az antioxidánsok és a folát is – amely tápanyagokat a zöldségek is tartalmazzák – kulcsfontosságúak az agy számára.