A mikrohullámú sütőnk nem olyan tiszta, mint szeretnénk

A Frontiers in Microbiology folyóiratban jelent meg nemrégiben spanyol kutatók vizsgálati eredménye, a szakértők számos mikrohullámú sütő élővilágát tanulmányozták. Az eredményeik talán annak az elterjedt konteónak is adnak egy nagy pofont, amely szerint káros a mikróban melegített étel.

A kutatók háztartásokban, irodai konyhákban-kávézókban, illetve laboratóriumokban lévő mikrók mikrobáit mérték fel. Minden helyszínen 10-10 mikró belső teréből vettek felületi mintákat steril vattás pálcikákkal, majd a mintákból igyekeztek kitenyészteni, amit a mikrókban azok összeszedtek. Ezek elemzése feltárta, miféle lények is laknak úgy a mikrókban, hogy nem is tudunk róla.

A kutatók összesen 747 baktériumnemzetség képviselőit találták meg. Az otthoni és irodai mikrókban jórészt olyan egysejtűekkel találkoztak a szakemberek, amelyeket bármilyen más konyhai felületen is meg lehet találni, a domináns fajokat azok a baktériumok jelentették, amelyek az emberi bőrön is élnek. Ilyenek például a Proteobacteria, Firmicutes, Actinobacteria, és a Bacteroidetes fajok. Számos fajt kizárólag a háztartási mikrókban találtak meg, számos másikat pedig kizárólag a közösen használt irodai berendezésekben.

A laboratóriumi mikrók élőlényközössége jelentősen eltért a konyhaiaktól. Itt több volt az olyan faj, amelyről tudjuk, jól bírja a sugárzást, a magas hőmérsékleteket vagy épp a kiszáradást. Ez utóbbi felfedezés segítségével ki lehet majd válogatni az olyan mikrobafajokat, amelyekre pont ilyen szélsőséges viszonyok közepette lehet szükségünk.

Voltak ugyan olyan baktériumok a családi mikrókban, amelyek képesek betegséget is okozni (pl. Klebsiella, Enterococcus), azonban ezek bármilyen konyhai felületen jelen vannak, így mindenki megnyugodhat: nem jelent extra kockázatot a mikrohullámú sütő.

A konteók kapcsán érdemes megjegyezni, hogy sokan úgy vélik, a mikróban melegített étel elveszíti tápanyagtartalmát, vagy épp daganatos betegségeket okoz a mikrosütő. Ha a mikrobák vígan élnek benne, és nem szenvednek egészségkárosodást, akkor mi is megnyugodhatunk, hiszen pontosan ugyanolyan anyagok alkotják a mi sejtjeinket is, mint egy mikrobáét.

Sőt, jó hír, hogy a paprikás krumplink sem lesz kevésbé tápláló, ha így melegítjük. Talán érdemesebb azonban az eddigieknél kicsit többször kifertőtleníteni a berendezést.

Landy-Gyebnár Mónika

The post A mikrohullámú sütőnk nem olyan tiszta, mint szeretnénk first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed