A cikk címével nem azt szeretnénk sugallni, hogy ne tegyük meg azokat az óvintézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a napégést, azonban számtalan kutatás számolt be arról, hogy léteznek olyan táplálékok, többek között zöldségek és gyümölcsök, amelyek nagyon hatékonyak lehetnek a napégés okozta kockázatok csökkentésében. Cikkünkből megtudhatja, hogy melyek is ezek a táplálékok.
A paradicsom gazdag forrása a likopinnak. A tanulmányok azt írják, hogy a likopin egy olyan antioxidáns vegyület, amely UV-ellenes hatásokkal rendelkezik. A likopin nem más, mint egy karotinoid pigment, amely a paradicsom piros színét is adja. A likopin ezen kívül csökkenti a túlzott napsugárzás okozta gyulladást, és semlegesíteni tudja az UV-sugárzás okozta szabad gyökök elszaporodását. A paradicsom pozitív hatásait főtt állapotában élvezhetjük ki igazán, illetve akkor, ha olívaolajjal vegyítve fogyasztjuk.
A másik nyári gyümölcs a görögdinnye, amely segíthet a napégés kivédésében. Ez a gyümölcs hűsítő hatásokkal rendelkezik, és mivel nagy százalékban tartalmaz vizet, így nagyon hatékony lehet a hidratáció biztosításában a meleg nyári napokon. Ez a gyümölcs védelmet jelenthet a bőr számára a káros hatású UV-sugarakkal szemben. Likopint tartalmaz, amely csökkenti a szabad gyökök mennyiségét a szervezetben, illetve segít megvédeni a sejteket azoktól a károsodásoktól, amelyek bőrrák kialakulásához vezethetnek.
A sárgarépa kitűnő béta-karotin-forrásnak számít. Ez egy olyan pigment, amely természetes fényvédőként működik, azonban azt tudnunk kell, ha túlzásba visszük a fogyasztását, a bőr sárgás-barnás tónusban fog pompázni. Ha szeretnénk a napvédő előnyeit kihasználni, naponta egy közepes méretű sárgarépát fogyasszunk el.
Az édesburgonya szintén sok béta-karotint tartalmaz, és olyan előnyöket kínál napvédelem szempontjából, mint a sárgarépa. Azonban kicsivel nagyobb védelmet biztosít az UV-sugarakkal szemben, és sokkal több antioxidáns vitamint, mégpedig C-vitamint tartalmaz, mint a sárgarépa. Az édesburgonya ezen kívül gazdag forrása a hialuronsavnak, amely nedvességet biztosít a bőr számára. Ennek a hatásnak köszönhetően segít a bőr kisimításában, a ráncok csökkentésében, és minimalizálja az UVB-sugárzás által okozott bőrkárosodásokat.
A kelkáposzta az UV-védő tápanyagok kiváló forrása. Béta-karotinban gazdag, amely véd a napégéssel szemben, illetve ránctalanító hatással is rendelkezik. C-vitamint is tartalmaz, amelynek fontos szerepe van a kollagénszintézisben. A kelkáposzta gazdag forrása még a luteinnek és a zeaxantinnak. Ezek olyan karotinoidok, amelyek megvédik a szemet az UV-károsodástól, illetve segíthetnek megelőzni a szürkehályogot és a makuladegenerációt.
A cseresznye UV-védő melatoninban bővelkedik. A melatonin olyan hormon, amely szabályozni tudja a cirkadián ritmust, és védelmet jelent a sejtek számára a napkárosodással szemben. A cseresznye C-vitamint is tartalmaz, amely növeli az UV-védő erejét.