Sokan zöldségként ismerik, pedig a paradicsom egy gyümölcs. A lédús, édes vagy kissé savanykás paradicsomból sokféle étel, ital, saláta készülhet. Bemutatjuk a paradicsom előnyeit, aztán egy receptet is közlünk az olvasókkal.
A paradicsom alacsony kalóriatartalmú, és olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint kálium és C-vitamin. Likopint is tartalmaz, amely a gyümölcs jellegzetes színét adja. A likopin csökkenteni tudja a szívbetegségek és a rákos megbetegedések kockázatait.
Napjainkban egyre több embernél diagnosztizálnak Alzheimer-kórt. Ez a betegség befolyásolja a memóriát, a gondolkodást és a viselkedést. Az Alzheimer-kór a demencia egyik formája. Ez a betegség nem gyógyítható, és idővel a tünetek is rosszabbodnak. A paradicsom antioxidánsokat tartalmaz. Az egyik ilyen antioxidáns a likopin, amely védelmet nyújthat az olyan neurodegeneratív betegségek ellen, mint amilyen az Alzheimer-kór. Egy kutatásba idősebb embereket vontak be, akik még nem szenvedtek ebben a betegségben. Ezen időszak alatt rendszeresen szedtek a vizsgálati alanyok likopinkiegészítőket. A vizsgálat végeztével megállapítást nyert, hogy ezeknél a személyeknél jelentősen csökkentek az Alzheimer-kór kockázatai.
A metabolikus szindróma olyan állapotok csoportja, amelyek növelik a szívbetegség, a cukorbetegség, a stroke és más krónikus állapotok kockázatait. Ahhoz, hogy metabolikus szindrómáról beszéljünk, a következő feltételek közül legalább háromnak kell teljesülnie: alacsony HDL-koleszterin-szint, magas triglicerid- vagy vérzsírszint, magas vércukorszint, magas vérnyomás, nagy derékbőség. A kutatások szerint a likopin rendszeres bevitele mérsékelheti azokat a tényezőket, amelyek metabolikus szindrómát okoznak. Egy vizsgálatba olyan embereket vontak be, akik metabolikus szindrómában szenvedtek. A vizsgálati alanyoknak mindennap paradicsomlevet kellett fogyasztaniuk. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a rendszeres likopinbevitel csökkentette a vizsgálatban részt vevők LDL- koleszterin-szintjét, ellenben növelte a HDL-koleszterin-szintet, és javította az éhomi vércukorszintjüket.
Az elégtelen vízfogyasztás és rostbevitel oka lehet a székrekedés kialakulásának. A paradicsom rostot és vizet is biztosít, így nagyon hatékony lehet az olyan emésztési probléma orvoslásában, mint amilyen a székrekedés. A paradicsom magas víz- és élelmirost-tartalma segíti a hidratációt és az egészséges bélmozgást. Ez a gyümölcs az oldható és az oldhatatlan élelmi rostoknak is gazdag forrása.
A paradicsom bővelkedik béta-karotinban és C-vitaminban. Ez a két tápanyag hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez. A paradicsomlé növeli az immunsejtek szintjét, és így a szervezet védelmi vonala jobban tud védekezni a kórokozók, azaz a vírusok, a baktériumok és a gombák ellen.
A paradicsomból nagyszerű hűsítő italokat készíthetünk a nagy melegben, mutatunk is egy receptet.
Zelleres paradicsomital hozzávalói:
• 2 nagyobb paradicsom,
• 1 csésze paradicsomlé,
• egy nagyobb sárgarépa,
• 1 zellerszár,
• 1 citrom,
• ízlés szerint só és bors,
• víz.
Elkészítése:
Hámozzuk meg a répát, vágjuk kisebb darabokra, majd tegyük a turmixgépbe, mint ahogyan a megmosott és felaprított paradicsomot, szárzellert, a citromlevet, a vizet, a sót és a borsot. Turmixoljuk le, majd fogyasszuk egészséggel!