Jó, ha tudjuk, hogy mennyire hasznos lehet számunkra ez a zöldség, pontosabb az egyik tápanyaga, a likopin. Ez a tápanyag nemcsak az egészséges látást biztosítja, de a csontoknak is rendkívül jót tesz. Mutatjuk is, hogy miért, és azt is, hogy milyen egyéb előnyei vannak még a rendszeres likopinbevitelnek!
Természetesen nemcsak a paradicsom bővelkedik ebben a hasznos tápanyagban, hanem például a görögdinnye, a papaja, a grépfrút és a paprika is. Éppen ezért jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket.
A likopin egy remek antioxidáns, egy olyan, a béta-karotinok csoportjába tartozó vegyület, amely segít csökkenteni a bőr betegségeit, hiszen nagyfokú védelmet biztosít a bőrsejtek számára az oxidatív stresszel és károsodásokkal szemben. A likopin ezen kívül csökkenti a ráncok kialakulásának az esélyét, és jelentősen javítani tudja a bőr textúráját.
Amikor valaki perifériás idegkárosodásban szenved, akkor gyakran megtapasztalhatja az úgynevezett neuropátiás fájdalmat. Azonban a likopinnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nemcsak a gyulladást tudja csökkenteni a szervezetben, hanem ezt a neuropátiás fájdalmat is enyhíteni képes. A végtagjainkban úgynevezett fájdalomreceptorok vannak, a likopin ezekre a receptorokra hat, azaz csökkenti ezek érzékenységét.
A napozás csak módjával javasolható, és minden esetben érdemes naptejet, fényvédőt használni. A likopin ugyan biztosíthat néminemű védelmet nemcsak az UV-károsodással szemben, hanem az enyhe leégést is nagyszerűen kezelni tudja, azonban jól tesszük, ha betartjuk a szabályokat, és nem napozunk felelőtlenül, hiszen később meglehetnek a negatív következményei.
A csontok egészségének védelme rendkívül fontos, hiszen ha egészen fiatal korunktól az egészséges táplálkozást preferáljuk, akkor csak kicsi lesz az esélye az idősebb korban kialakult csontritkulásnak. A likopinra is számíthatunk, mivel fokozza a csontok ásványianyag-sűrűségét. A likopin nemcsak a csontképződési folyamatot segíti, hanem jelentős szerepe van a csontbontó folyamatok lassításában is, és ezt a likopin antioxidáns hatásának köszönhetjük.
A likopin tehát egy karotinoid, de nem csak a likopin az egyetlen. Ilyen karotinoid például a lutein és a zeaxantin is. Ezek a narancssárga és sárga pigmentek olyan élelmiszerekben találhatók meg, mint a sárgarépa, a paprika, a tojás, a sárgadinnye. Egyéb forrásai a kelkáposzta, a spenót, a brokkoli és a borsó. A lutein és a zeaxantin a szem egészségét támogatják, és segítenek megvédeni a bőrt a káros hatású UV-sugaraktól.
Milyen tápanyagok segíthetnek még az UV-károsodások megelőzésében? A legtöbb C-vitamint a paradicsomból és a citrusfélékből nyerhetjük. Ez a vitamin szintén segíthet korlátozni az UV-expozíció okozta bőrkárosodásokat. Egy vizsgálat szerint ha a C-vitamint E-vitaminnal kombináljuk, akkor ez csökkentheti a DNS-károsodás mértékét az UV-expozíciót követően.