A paszternák egy kedvelt téli zöldség – zöldborsós paszternáksaláta-recepttel

A hűvös hónapokban a magyar emberek többsége előszeretettel készít húslevest, amelybe sok-sok zöldséget belefőz, illetve a hideg időszak kedvelt ételei közé tartoznak a grillezett és sült húsok salátával. Mindkettőben, azaz a húslevesben és a salátákban is helyet kaphat a paszternák, amelynek különleges íze és illata mellett említésre méltó a táplálkozási profilja is, hiszen tele van olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek nagyon pozitívan hatnak a fizikai egészségünkre.

A paszternák a következő ásványi anyagokban bővelkedik: szelén, mangán, réz, kálium, cink, foszfor, magnézium, kalcium és vas. Vitaminok, amelyek a zöldségben fellelhetők: pantoténsav, B12-vitamin, folát, B6-vitamin, niacin, riboflavin, tiamin, K-vitamin, E-vitamin, D-vitamin, C-vitamin és A-vitamin.

A vérszegénység sokféle kellemetlen tünettel járhat együtt, azonban a folát rendszeres fogyasztása, bevitele megszüntetheti ezt a problémánkat. A paszternák gazdag forrása a folátnak, így rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a vérszegénység megszüntetése érdekében.

Az őszi és tavaszi hónapokban különösen nagyon lényeges, hogy megerősítsük az immunrendszerünket, hiszen így sokkal kisebb lesz az esélye, hogy a kórokozók különféle fertőzéseket és betegségeket okozzanak. A paszternák gazdag forrása a C-vitaminnak, amely vitaminnak óriási szerepe van az immunrendszer és ezzel együtt az immunfunkciók megerősítésében. Ily módon a húsleves – amelybe paszternákot is főztünk – nemcsak a téli és őszi megfázás és az influenza ellen nyújthat hathatós védelmet, hanem a betegségek leküzdésében, a tünetek csökkentésében is nagy-nagy jelentőséggel bírhat.

A C-vitamin bevitele és ezzel együtt a különféle zöldségek rendszeres fogyasztása nemcsak az immunrendszerünk védelme miatt rendkívül fontos, hanem a szépségünk megőrzése érdekében is, hiszen a paszternák – és más zöldségek – magas C-vitamin-tartalma nem csupán a hajunkat és a körmünket varázsolja egészségessé, hanem a kollagéntermelést is fokozza, amely a kor előrehaladtával jelentősen csökken, és ennek nem más a következménye, mint a rugalmatlan, fakó és élettelen bőr.

A paszternák oldható rostokban is bővelkedik, így nagyon hatékony lehet az olyan emésztési rendellenség megszüntetésében, mint amilyen a székrekedés is.

A káliumban gazdag zöldségek rendszeres fogyasztása a szívbetegségek megelőzése érdekében is javasolt. A rendszeres káliumbevitel csökkentheti a stroke és a szívkoszorúér-betegség kockázatait, illetve nagy szerepe van a magas vérnyomás csökkentésében is.

A paszternák ezerféleképpen felhasználható a konyhában, mi most egy paszternáksalátával kedveskedünk az olvasóknak.

Zöldborsós paszternáksaláta hozzávalói:

• 1 nagyobb paszternák,
• 2 nagyobb sárgarépa,
• 2 csésze zöldborsó,
• 1 fej lila hagyma,
• ízlés szerint só és bors,
• 2 evőkanál méz,
• 1 citrom frissen préselt leve,
• 4 evőkanál olívaolaj,
• egy rozmaringág.

Elkészítése:

Reszeljük le a meghámozott paszternákot és répát, majd adjuk hozzá a roppanósan puhára párolt zöldborsót. Keverjük össze a mézet, az olívaolajat, a sót, a borsot, a citromlevet, és adjuk a salátához. A salátát szórjuk meg apróra vágott lila hagymával és rozmaringgal.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed