Télen gyakrabban fogyasztunk citromot, azonban érdemes az év minden szakaszában beilleszteni az étrendünkbe, mivel nagyon magas táplálkozási profillal rendelkezik. A citrom gazdag forrása az antioxidáns C-vitaminnak, a B6-vitaminnak, a réznek, a káliumnak, a magnéziumnak, a foszfornak, a cinknek, az antioxidánsoknak és a flavonoidoknak.
A citrusféléket Dél-Kínában és Délkelet-Ázsiában kb. 4000 éve termesztik, Kr. előtt 400 és 600 között vezették be a Közel-Keleten is. Majd az ázsiai arab kereskedők voltak azok, akik a Kr. utáni időkben citrusféléket hoztak Kelet-Afrikába és a Közel-Keletre, majd elkezdtek citromot ültetni a Szaharában, Andalúziában és Szicíliában. Aztán Dél-Európában is elterjedt ez a gyümölcs, majd Kolumbusz Kristófnak köszönhetően egész Amerikában és az egész világon is megismerhették.
A 19. században az orvosok felfedezték, hogy a citrusfélék fogyasztása gyógyíthatja a skorburtot, egy vitaminhiányos betegséget. Míg az orvosok többek között a skorbut gyógyítására használták ezt a gyümölcsöt, az emberek italokat ízesítettek, parfümöt készítettek és pamutot fehérítettek a segítségével. A XIV. Lajos király udvarában élő udvarhölgyek pedig citrommal dörzsölték az ajkukat, hogy mindig piros és élettel teli legyen, mivel ez a gazdagságot szimbolizálta. A citrom pozitív hatásairól tett felfedezések egyre népszerűbbé tették ezt a gyümölcsöt.
A citrom első és legfontosabb előnye, hogy támogatja a szív egészségét. Tele van C-vitaminnal, amely remek antioxidáns hatással rendelkezik. Ezek az antioxidánsok nagyon előnyösek lehetnek a stroke és a szívbetegségek megelőzésében.
A citrom két nagyon fontos bioflavonoidot, mégpedig heszperidint és diozmint is tartalmaz, amelyek nemcsak az érrendszerre gyakorolnak kedvező hatást, de a szívbetegségek megelőzésében is igen nagy a szerepük.
A testmozgás is nagyon hatékony lehet a magas vérnyomás csökkentésében, de ha ezt még rendszeresen citromevéssel is kombináljuk, akkor még nagyobb az esély arra, hogy a vérnyomásunk normalizálódjon.
A citrom citromsavban is bővelkedik, amely javítani tudja a vizelet citrátszintjét. Ez a hatás jelentősen lecsökkenti a vesekövek kialakulásának az esélyét.
A citrom az immunitást is fokozza, és ezt a hatást is a magas antioxidáns hatású C-vitamin-tartalmának köszönhetjük. Ha pedig megfáztunk vagy influenzásak lettünk, akkor minden egyes nap, míg betegek vagyunk, fogyasszunk el napi 2-3 pohárnyi citromlével elkevert vizet, amely segít felgyorsítani a gyógyulási folyamatokat.
A citromra az emésztés fokozásában is számíthatunk, hiszen gazdag forrása a rostoknak. Főleg egy pektin nevű rostot tartalmaz, amely nagyon pozitívan hat a bélrendszer és az emésztőrendszer egészségére.
A C-vitamin a fogak és a fogíny nélkülözhetetlen vitaminjának számít. Ez a vitamin csökkenti a szájüregi rendellenességek kialakulásának kockázatait is. Ha nincs elegendő C-vitamin a szervezetünkben, az a fogíny duzzanatához és vérzéséhez vezethet. Ennek a vitaminnak fájdalomcsillapító hatása is van, akár az ínyünk, akár valamelyik fogunk fáj, csak csepegtessünk pár csepp frissen facsart citromlevet a fájdalmas területre, és hamarosan megtapasztalhatjuk ezt a fájdalomcsillapító hatást.
A citrusféléket csak óvatosan fogyasszák azok a személyek, akik savas refluxban szenvednek, illetve azt is jó, ha tudjuk, hogy felerősítheti a migrénes tüneteket.